Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kontrola vazdušnog saobraćaja u nadležnosti institucija BiH

bhansa

Izgradnjom Sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem u Bosni i Hercegovini (BHATM), njegovim puštanjem u operativni rad i formiranjem Pružaoca usluge kontrole letenja BiH – BHANSA, ispoštovane su odredbe Ustava BiH, kojim je definisao da je kontrola vazdušnog saobraćaja u nadležnosti institucija BiH.

Generalni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) Đorđe Ratkovica istakao je da, monografija o realizaciji Projekat razvoja sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem u BiH, koja je danas promovisana u Banjoj Luci povodom obilježavanja 20 godina postojanja i rada BHDCA, sadrži sve činjenice, podatke i informacije o ovom projektu u koji su bili uključeni brojni domaći, ali i međunarodni subjekti.

-BiH nikada nije pružala usluge oblasne kontrole letenja u vazdušnom prostoru iznad svoje teritorije i zbog toga je ovaj projekat izuzetno kompleksan i značajan kako za sam BHDCA, tako i za cijelu BiH, jer je, osim nabavke opreme, paralelno s tim, bilo potrebno školovati i kadar, koji će raditi na tom sistemu – rekao je Ratkovica.

Za realizaciju Projekta izdvojeno je oko 53,2 miliona KM, od čega 33,2 miliona kredita EBRD-a, a ostatak od sredstava koja pripadaju Direkciji na osnovu preleta.

-Bitno je napomenuti da nijedna marka nije potrošena iz budžeta BiH, odnosno da njegova realizacija građane BiH nije koštala nijedne marke, jer se kredit vraća, također od sredstava dobijenih na osnovu preleta – rekao je Ratkovica.

Predsjednik Savjeta Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) Olumuyiwa Benard Aliu, izrazio je opredijeljenost ove organizacije za dalji razvoj civilnog vazduhoplovstva u BiH, ističući da će to koristiti ne samo društvu, socio-ekonomskom razvoju nego i integrisanju zemlje u globalne tokove.

I generalni direktor Evropske agencije za bezbjednost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL) Frank Brener je podsjetio da ova organizacija ima 41 članicu iz Evrope, a BiH je od 2004. godine jedna od njih.

-Tokom ovih 20 godina koje danas obilježavamo vidjeli smo nekoliko velikih prekretnica, između ostalog civilno vazduhoplovstvo u BiH počelo je da se približava međunarodnim standardima, došlo je do saradnje s različitim partnerima, obezbijeđen je siguran prelet kroz vazdušni prostor ove zemlje, a takođe je povećan saobraćaj u i izvan zemlje – kazao je Brener.

Istakao je da ova organizacija sarađuje s Direkcijom u ispunjavanju standarda Evropske unije.

-Ako sada pogledate tehničku opermu, infrastrukturu i bezbjednost saobraćaja vidjećete da je BiH postigla veliki napredak i da između ostalog sada pristupa i osi jug-istok koja je veoma bitna za slijetanje aviona na sarajevski aerodrom koji iz godine u godinu bilježi sve veći broj dolazaka i odlazaka – dodao je Brener.

Najavio je i da će današnju godišnjicu iskoristiti i za privlačenje novih letova na banjalučki aerodrom.

Sarajevo je, kazao je, već vidjelo veći broj letova, Banja Luka baš i ne, ali će pozvati potencijalne klijente da razmisle o tome da lete i za najveći grad u RS-u.