Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš razgovarala s visokim dužnosnicima u Washingtonu

pendes – washington

Prvoga dana posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u ponedjeljak je u Washingtonu, u State Departmentu razgovarala sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika Hoytom Yeeom, a nakon toga i s direktorom za Balkan Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće Bradom Berkleyem.

Razgovaralo se o postignutom napretku BiH u procesu knjiženja vojne imovine, implementaciji Pregleda obrane i povećanom doprinosu NATO misiji u Afganistanu.

Ministrica Pendeš je sastanke iskoristila da otvoreno govori o trenutnom stanju, izazovima i perspektivama Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, posebno o aktivnostima značajnim za euroatlantski integracijski put BiH.

Pored toga, Pendeš je govorila kao panelistica na NATO-ovoj trodnevnoj Konferenciji o izgradnji integriteta u sektoru obrane.

Konferencijom se obilježava deseta obljetnica kako je Sjeveroatlantsko vijeće za partnerstvo (EAPC), u okviru plana za izgradnju obrambenih institucija (PAP-DIB), pokrenulo istoimenu inicijativu, u koju su MO i OSBiH uključeni od samog početka.

Ministrica Pendeš na konferenciji sudjeluje na poziv pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandra Alvargonzalesa.

U svome obraćanju, Pendeš je naglasila da je u okviru MO i OS BiH doneseno više od 180 mjera i preporuka za eliminiranje rizika korupcije i povećanja povjerenja u institucije. One se odnose na veću transparentnost u javnim nabavama, financijama, prijemu u službu, procedurama izbora vojno-diplomatskih predstavništava, edukaciji, primanju poklona, suzbijanju trgovine utjecajem i slično.

– U okviru Akcijskog plana MOBiH izradili smo metodologiju, a potom i Procjenu svih radnih mjesta unutar MOBiH na osjetljivost od korupcije. Ovu aktivnost proveli smo u suradnji s norveškim Centrom za integritet u oblasti obrane (CIDS) i prva smo institucija u državi koja je poduzela ovako konkretne poteze – kazala je.

Navodeći primjere korupcije, Pendeš je istaknula da se radi na njihovom sankcioniranju. Posebno se osvrnula na uzimanje mita pri prijemu novih vojnika u službu i činjenicu da su nakon mjera kažnjavanja poduzeti i koraci za veću transparentnost i bolji nadzor prijema.

Izlaganje ministrica je zaključila pozitivnim primjerima poštivanja kodeksa ponašanja i primjernog angažiranja pripadnika OSBiH u zemlji, ali i međunarodnim vojnim oepracijama.

Uz ministricu Pendeš, u izaslanstvu su i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za operacije generalbojnik Mirko Tepšić, pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, stručna savjetnica za NATO-PfP programe Admina Pandžić te zamjenik veleposlanika BiH u SAD Miljenko Mišić i vojni izaslanik BiH u SAD brigadir Davorin Vučić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.