Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sajam u Zenici: Promocija organskih proizvoda s ciljem pomoći proizvođačima

sajam_zenica_3

Sajam organske proizvodnje „11. dani organske proizvodnje“ u organizaciji Organsko Federacije Bosne i Hercegovine održavaju se na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici u utorak i srijedu, 12. i 13. septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Sejad Herceg, predsjednik Saveza organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine i vlasnik organske proizvodnje „Herceg“ rekao je kako ovakve manifestacije služe za promociju organskih proizvoda u vremenima bez poticaja i podrške.

“Već 11 godina radimo ovu manifestaciju kako bi predstavili organsku proizvodnju te da na taj način pomognemo privrednim proizvođačima u ovim teškim vremenima bez poticaja, bez zakona i bez mnogih drugih subvencija u poljoprivredi. Uspijevamo ipak, da našim građanima ponudimo proizvode, te pomognemo proizvođačima da iznesu svoje proizvode, brendiraju ih i standardiziraju svoju proizvodnju. Ove manifestacije su pokazale da je to jedna promocija proizvoda i kroz samu preradu proizvoda i ponudu na tržištu dobijamo veću vrijednost u proizvodnji i uspijevamo da ostanemo na tržištu“, rekao je Herceg.

Herceg je naglasio kako je podrška u vidu subvencija i poticaja izuzetno mala.

“Nastojimo da se otvore nova radna mjesta i zaštite ruralna mjesta, a kroz donošenje strategije za razvoj ruralnih područja na nivou države nadamo se pomoći i razvoj organske proizvodnje te da kroz pristup Evropskoj uniji da dođemo do sredstava za dalji razvoj, za šta moramo biti spremni onda nećemo moći biti konkuretni na tržištu. Zemlje regiona izdvajaju od 20 do 40 posto sredstava za poticajne mjere za poljoprivredu, a mi gotovo ni tri posto ne izdvajamo. Organski proizvodi su bez hemikalija, a s obzirom da je konvencionalna poljoprivreda jedan od najvećih zagađivača voda, izuzetno je bitno koristiti organske proizvode“ rekao je Herceg.

Naglasio je kako se kroz druge aktivnosti radi na povećanju svijesti o korištenju organskih proizvoda zajedno sa udruženjima oboljelih od celijakije te drugih bolesti.

Na Sajmu organske proizvodnje koji se održava u Zenici učestvuje 30 izlagača iz cijele Federacije BiH, iz mjesta poput Gradačca, Gračanice, Travnika, Kaknja, te 15 izlagača iz Zenice, a građanima se nude proizvodi poput organskih čajeva, mliječnih proizvoda, proizvoda od meda te drugi proizvodi proizvedeni na način organske proizvodnje.