Izvršeno 2.888 kontrola

Kontrolama utvrđeno da 25 osoba nije poštovalo kućnu izolaciju

resic (1)

Rešić je rekla da će kontrole biti stalne, pa i nekoliko puta tokom dana

-Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (RS) Lejla Rešić potvrdila je danas da su komunalni inspektori u tom bh. entitetu kontrolirali 2.888 osoba u kućnoj izolaciji te utvrdili da se njih 25 nije pridržavalo te mjere i dobili su prekršajne kazne.

Upozorila je da sankcije mogu biti i veće, jer je ugrožavanje zdravlja i bezbjednosti građana krivično djelo.

Rešić je rekla da će kontrole biti stalne, pa i nekoliko puta tokom dana.

Ona je, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije u RS, istakla da je u Bijeljini izdato jedno rješenje o kućnoj izolaciji, kojeg se ta osoba nije pridržavala.

U Banjoj Luci je izdato 78 rješenja o kućnoj izolaciji i sve osobe su ih se pridržavale, dok je u Doboju izdato 120 rješenja i jedna osoba nije poštovala kućnu izolaciju.

Trenutno je u RS potvrđeno novih 16 pozitivnih osoba na koronavirus, čime se ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu povećao na 45.

Za sada je 9.850 osoba pod zdravstvenim nadzorom, a 330 je izašlo iz nadzora.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić danas je potvrdio da su uzeti uzorci od osoba koje su bile u autobusu iz Slovenije, koji je zadržan na Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, a bili su u direktnom kontaktu sa zareženom osobom u Austriji.

-To su uglavnom osobe iz Brčko Distrikta i urađeni nalazi će biti proslijeđeni kolegama u Distriktu – rekao je Šeranić, dok su druge osobe upućene u kućnu izolaciju u mjestima odredišta, a bit će zdravstveno praćen i vozač autobusa.