BiH

Anis Ajdinović

Federalni sanitarni inspektori na GP izdali 8.413 rješenja o izolaciji

19/03/2020

Kantonalni policijski organi intenzivno vrše kontrole lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor

Vezano za kontinuirane aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove, direktor Anis Ajdinović u saopštenju je kazao da su inspektori na graničnim prelazima zaključno s 18. martom 2020. godine izdali ukupno 8.143 rješenja o stavljanju osoba u samoizolaciju, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH. Zaključno s danom 18. mart 2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prelazima izdali su ukupno 8.413 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 771 lice – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 60 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta. Ovo se odnosi i na lica koja su doputovala preko Međunarodnog aerodroma Tuzla“, istakao je Ajdinović.

Dodaje da je u recipročnom djelovanju, Inspektorat RS Federalnoj upravi za inspekcijske poslove uputio spiskove s podacima za ukupno 550 lica državljana BiH s prebivalištem na teritoriji FBiH, koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u RS.

“Kantonalni policijski organi intenzivno vrše kontrole lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana, te Federalnoj upravi za inspekcijske poslove redovno dostavljaju izvještaje i službene zabilješke o osobama koje krše pomenute mjere“, navodi Ajdinović.

U vezi sa kontrolom formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 37 redovnih i 18 kontrolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečen ukupno 41 prekršajni nalog u iznosu od 85.200 KM, obavještava Ajdinović.

“Ovim putem želimo zahvaliti kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH i svim drugim državnim organima s kojima blisko sarađujemo na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva BiH. Posebno se želimo zahvaliti udruženju Pomozi.ba za donaciju 2.000 maski, te Federalnoj upravi civilne zaštite za donaciju 1.500 maski, kao i Crvenom krstu/križu za donaciju rukavica i dezinficijensa neophodnih za zaštitu federalnih sanitarnih inspektora raspoređenih na graničnim prelazima u FBiH“, kazao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.