Kontrolom dva vozila bh. registracionih oznaka otkriveno 17 migranata

Krijumcareni migranti

Pripadnici Granične policije BiH tokom noći (22.10.2018.) spriječili su krijumčarenje 17 osoba afroazijskog porijekla koje nisu posjedovale identifikacione dokumente. U razgovoru sa službenicima GP BiH izjavile su da dolaze iz Sirije i Iraka.

Ilegalni migranti otkriveni su kontrolom dva vozila, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Gacka. Vozilima su upravljali A.M. (1961.) i A.S. (1975.), državljani Bosne i Hercegovine. U vezu s ovim krijumčarenjem dovode se i I.Č. (1982.) i V.I. (1986.), također bh. državljani.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, a u vezi s krivičnim djelom „krijumčarenje ljudi“, A.M., A.S., I.Č. i V.I. lišeni su slobode. Vozila i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti. U toku je daljnji rad na ovom slučaju, kaže se u saopćenju za javnost GP BiH.


Na MAS-u otkriveni krivotvoreni dokumenti Kine

Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 19.10.2018. kontrolom pasoša troje državljana Narodne Republike Kine otkrili su krivotvorene putne isprave Kine kojima su pokušali ući u BiH. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigli su letom iz Istanbula. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krivotvorenje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. S obzirom na to da su zatražili međunarodnu zaštitu – azil predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje.