Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sanader proglašen krivim za ratno profiterstvo

ivo sanader

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader proglašen je krivim pred Županijskim sudom u Zagrebu za primanje provizije od austrijske Hypo banke te nepravomoćno osuđen na dvije i po godine zatvora.

Za primanje provizije od Hypo banke Sanader je već bio osuđen, ali je presudu ukinuo Ustavni sud Hrvatske.

U “aferi Hypo” Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) tereti Sanadera da je, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, uzeo proviziju u protuvrijednosti od 3,6 miliona kuna (gotovo 500.000 eura), nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Budući da se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter.

“Tvrdim da nisam ratni profiter”, rekao je Sanader u svojoj obrani na kraju suđenja.

Tužiteljstvo je, pak, ustvrdilo suprotno i u završnim govorima istaknulo da je Sanaderu ratno profiterstvo dokazano, ali da on tijekom cijelog postupka umanjuje svoju ulogu.

U drugom slučaju – “HEP-Dioki”, za koji će presuda biti objavljena kasnije tokom dana, USKOK je teretio i bivšeg direktora Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka, koji je u međuvremenu preminuo, a kako on nije uspio svjedočiti, obrana je tražila da se postupak obustavi.

U tom slučaju Sanader je još 2012. godine optužen da je Mravka poticao da kompaniji njegovog bliskog prijatelja Roberta Ježića isplati pozajmicu od 15 miliona kuna (gotovo 2,1 milion eura) i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Od niza korupcijskih postupaka Sanader je nepravomoćno osuđen jedino u “slučaju Planinska”, gdje je dobio 4,5 godine zatvora, zbog optužbi da je primio 17 miliona kuna (gotovo 2,3 miliona eura) “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu u Planinskoj ulici od firme bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i vlasnika mesara Stjepana Fiolića.

Ponovno mu se sudi i u “slučaju Fimi media”, nazvanom po marketinškoj agenciji preko koje se, po tvrdnjama tužiteljstva, novac iz državnih institucija i kompanija izvlačio za HDZ-ov “crni fond” i privatne potrebe stranačkih dužnosnika.

Sanadera čeka i početak novog postupka za primanje mita u “slučaju INA-MOL”, koji je zakazan za 23. oktobra.