Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rijaset i Merhamet

Konvoj sa 20 šlepera humanitarne pomoći iz Tuzle krenuo ka Turskoj

konvoj pomoc turska tuzla merhamet

Konvoj iz Tuzle ide na granični prijelaz Rača sa Srbijom, a potom ka granici Srbije i Bugarske, pa dalje do krajnjeg odredišta u Turskoj

Konvoj sa 20 šlepera humanitarne pomoći danas je iz Tuzle krenuo put Turske. Očekuje se da će na odredište stići u kasnim večernjim satima u srijedu.

Riječ je o humanitarnoj akciji koju su pokrenuli, koordinirali i realizovali Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” Bosne i Hercegovine.

– Drago nam je što smo u Tuzli i što konvoj kreće iz Tuzle. Sretni smo jer se mnogo dobrih ljudi odazvalno našem pozivu. Vjerujte da su šleperi dupke puni – kazao je Kenan Vrbanjac, predsjednik “Merhameta” BiH.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je izrazio zahvalnost svim džematlijama, imamima i građanima koji su učestvovali u plemenitoj akciji prikupljanja pomoći postradalom narodu Turske i Sirije u stravičnom zemljotresu.

– U ime IZ BiH, u ime poštovanog reisu-l-uleme Husein Ef. Kavazovića hoću da iskažem riječi blagoslova i želju da ova pomoć dospije do onih kojima je namijenjena, da ovaj put bude olakšan svim našim ekipama koji će pratiti transport ove pomoći i naravno ovo je prilika u kojoj se zahvaljujemo svim našim džematlijama, imamima i svim ljudima na izdašnoj pomoći – rekao je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Mnogobrojne firme stavile su na raspolaganje svoje resurse. Šlepere voze vozači koji su se dobrovoljno prijavili, a među njima je Asmir Imamović.

– Prošao sam cijelu Evropu, ali u Turskoj nisam nikad bio. Znam da nas čeka put od oko 2.000 kilometara. Naše su kolege tamo, čuli smo se sa njima i mi sada krećemo – kaže Imamović.

Akcija prikupljanja pomoći za ugroženo stanovništvo Turske i Sirije neće biti okončana sa konvojem koji je danas krenuo iz Tuzle. Mnogobrojni aktivisti i organizacije i dalje vrijedno prikupljaju pomoć, a u školama se provodi realizacija akcija “Djeca djeci”.

Tursku i Siriju je pogodio katastrofalan zemljotres u kojima su živote izgubile na desetine hiljada ljudi, a desetine hiljada su ostali bez igdje ičega i zbog toga je važno da se kontinuirano podržava ugroženo stanovništvo.

Zbog toga je ataše za vjerska pitanja Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini Yunus Kales uputio zahvalnost građankama i građanima Bosne i Hercegovine.

– Napaćeni bosanskohercegovački narod šalje vrijednu pomoć ugroženom stanovništvu pokrajina u Turskoj pogođenim zemljotresom. Iskazali ste veliku brigu, pomoć i ljubav prema našoj zemlji – rekao je Kales.

Konvoj iz Tuzle ide na granični prijelaz Rača sa Srbijom, a potom ka granici Srbije i Bugarske, pa dalje do krajnjeg odredišta u Turskoj.