Virtuelna ljevica

Konzorcijum SNSD-SDP: Milionski posao za “Prointer” i “BS Telecom”

niksic dodik

“Putevi RS” kupuju opremu za pilot projekat uspostavljanja inteligentnih transportnih sistema. Jedna primljena ponuda, jedna prihvatljiva! Vrijednost ugovora – 1.168.890 KM! Veze s “Prointerom” potvrdio je Milorad Dodik, ima sin Igor, “BS Telecomu” svanulo je s Nikšićem

Tog 29. novembra 2017. godine Nermin Nikšić, lider Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, odgovorio je radoznalim novinarima:

“Imao sam sastanak sa Miloradom Dodikom i ne vidim ništa mistično u tome!”

Pozicija SDP-a, tvrdio je, sasvim je jasna i nije mu bio cilj “dogovarati bilo kakve saveze ili participaciju u vlasti”.

“Nakon izbora 2018. godine želimo preuzeti odgovornost za upravljanje BiH od trenutne nesposobne vlasti te želimo i hoćemo biti politički faktor i u entitetu Republika Srpska”, zaključio je.

Savez SNSD-SDP je osnovan. I to onaj tenderski, piše Žurnal.info.

“PROINTER” VODI, “BS TELECOM” PRATI

Podobni potpredsjednik Demokratskog narodnog saveza, državni parlamentarac i prvi putar u Republici Srpskoj Nenad Nešić 10. jula odlučio je:

“Putevi Republike Srpske” kupuju opremu za pilot projekat uspostavljanja inteligentnih transportnih sistema. Jedna primljena ponuda, jedna prihvatljiva! Najpovoljniji ponuđač: “Prointer ITSS” lider grupe i “BS Telecom Solution”.

Vrijednost ugovora – 1.168.890 KM!

Uklopila se grupa IT stranačkih stručnjaka u procijenjenu vrijednost nabavke te svoje usluge ponudila za svega 1.110 KM jeftinije. Zarad sopstvenog mira, ispoštovaće Nešić i žalbeni rok, ako bi ko slučajno pokušao da se žali na izbor.

KO JE KOME ŠTA?

Da bi se ova poslovna saradnja bolje razumjela, važno je pojasniti rodbinsko-političke odnose unutar “Prointera” i SNSD-a i “BS Telecoma” i SDP-a.

Godine nezvanične priče da „Prointer“ ima i te kakve veze s vlašću u RS te da je s njom povezano i ime Igora Dodika, sina člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i lidera vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika, 18. jula 2019. godine dobila je potvrdu. I to u Narodnoj skupštini RS.

Sin Igor, pohvalio se Dodik pred poslanicima, škole je završio u inostranstvu i vratio se kao ekonomista. Bavi se „novim tehnologijama“.

„Što se tiče te firme ‘Prointer’, nije vlasnik ni ovlašteno lice u toj firmi, ali jeste saradnik te firme. Sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, potvrdio je.

U “Prointeru”, i pored priznanja vrhovnog oca, kriju kakav je formalno-pravni položaj Dodika junior.

S druge strane, kako je Žurnal već pisao, formalni vlasnici “BS Telecoma” nisu poznati. Direktor je Mirza Varatanović. Sjedište firme je u Ulici Branilaca Sarajeva 20. Na istom broju je sjedište kompanije – “Meganet” Sarajevo, čiji je osnivač i vlasnik je Elvedin Grabovica, bivši direktor Elektroprivrede BiH. Zaposlenik mu je Haris Nikšić, sin Nermina Nikšića.

Zakopamo li dublje, “Meganet” je suosnivač je firme “CTK” d.o.o. Konjic. Suvlasnik te kompanije, zajedno sa “Meganetom” je – bivši premijer Federacije BiH i sadašnji lider SDP-a Nermin Nikšić!

Slika postane jasna kada se vratimo u 2014. godinu, posljednju za Nikšićev premijerski mandat, kada “BS Telecom” dobija poslove u javnim preduzećima vrijedne ukupno 43 miliona maraka. Prikazana dobit – 10 miliona.

Da je “BS Telecomu” s Nikšićem svanulo svjedoči i podatak da je godinu prije njegovog premijerskog, a Grabovičinog direktorskog mandata, imao promet od 1,7 miliona maraka, te prijavljenu dobit u iznosu od dvije hiljade maraka.

Grabovica i Nikšić

Nadalje, sredinom decembra prošle godine “BS Telecom” je u jednoj sarajevskoj kafani „iza zatvorenih vrata“ proslavljao godišnjicu osnovanja, a VIP gosti su – Nermin Nikšić i Elvedin Grabovica!

SKUPA LJUBAV ODAVNO CVJETA

Shvatili su Dodik i Nikšić da ljubav cvjeta samo ako cvjeta biznis u kojem su ogromni iznosi javnog novca. Posla je tako prošle godine bilo u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova RS i to napretek. Nepredviđeni radovi nizali su se jedan za drugim, a rješenje problema u rukama je imala firma “AM Međugorje” vlasnika Mile Atlagića, bliskog Dodikovog prijatelja.

Tako je samo na „iskrslim problemima“ ova firma od MUP-a za godinu dana dobila tri ugovora ukupne vrijednosti 713.530 KM.

Atlagić je unosnim ugovorima, očigledno, nagrađen za dobro prijateljsko vladanje. Uz to što je odan Dodiku, prema nezvaničnim informacijama, u izuzetno je dobrim odnosima i sa ministrom Draganom Lukačem.

Dobri odnosi su zaživjeli i u politici pa je sve u djelo sprovedeno po osnovu veze SNSD – SDP i to na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Atlagića, koji je nekada bio kadar SNSD-a, Nermin Nikšić je ispred SDP-a na proteklim izborima kandidovao za parlament FBiH iz izborne jedinice 1 i to kao četvrtog na listi.

„Prošao sam u parlament FBiH“, kratko je Atlagić tada potvrdio za Žurnal.

U vrijeme vojevanja u SNSD-u Atlagić je bio predsjednik Regionalnog odbora ove stranke, bio je i glavni čovjek za koordinaciju srpskim povratnicima u Unsko-sanskom kantonu, ali i odbornik u Opštinskom vijeću Bosanskog Petrovca.

Krug je zatvoren, strankama i vlasti bliske firme dobijaju poslove, a procenti lako završavaju u privatnim džepovima.