Iz Transparency Internationala

Korajlić razgovarala sa Merkel: Vrlo otvoreno je govorila o problemima u regionu

ivana korajlic (1)

Istakla je kako je svaki učesnik sastanka imao priliku da iznese probleme iz svoje države

Njemačka kancelaraka Angela Merkel razgovarala je u ponedjeljak sa predstavnicima civilnog društva iz država zapadnog Balkana. Na sastanku, koji je organizovala Ambasada Njemačke u Beogradu, učestvovali su predstavnici iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, a Bosnu i Hercegovinu je predstavljala Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

Korajlić je u izjavi za N1 rekla da ne može komentarisati sam sadržaj sastanka.

“Mogu da prokomentarišem da je pozitivna poruka da se Merkel sastala sa civilnim društvom prije sastanka sa Vučićem. Vrlo je otvoreno razgovarala o problemima u regionu”, kazala je Korajlić.

Istakla je kako je svaki učesnik sastanka imao priliku da iznese probleme iz svoje države.

“Ja sam govorilo o onome o čemu Transparency International godinama govori… O problemima sa nedostatkom provođenja reformi, o opstrukcijama, o činjenici da ne samo da stojimo nego smo nazadovali u svemu, a da u isto vrijeme ove reforme koje se ‘provode’ jednostavno idu u pogrešnom smjeru. Rekla sam i da bi međunarodna zajednica trebala obratiti više pažnje na koji način pregovara i sa kim pregovara, i o kakvim rješenjima”, kazala je na kraju za N1 Ivana Korajlić.