Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Korajlić za Fokus.ba: Sudski procesi u BiH se razvlače i cjepkaju

korajlic

Kako bi se odao utisak nekih aktivnosti, sve se u BiH svodi na istrage i privođenja, ali izostaju pravosnažne presude, a procesi se razvlače, cjepkaju i traju godinama. Zbog svega toga ne možemo biti iznenađeni da građani nemaju povjerenja u pravosuđe, i samim tim ne žele ni prijavljivati korupciju, jer smatraju da njihove prijave neće biti istražene, izjavila je u razgovoru za Fokus.ba Ivana Korajlić, program menadžer za odnose s javnošću u organizaciji Transparency International (TI) u BiH.

Korajlić je komentarisala hapšenja političara i drugih zvaničnika u BiH koja su često samo predstava za javnost, budući da uhapšeni budu pušteno nedugo nakon privođenja.

“Analize presuda koje je radio TI BiH ukazuju na veoma ‘relaksiranu’ kaznenu politiku, te čak i izricanje kazni koje su ispod zakonskog minimuma za krivična djela korupcije, a dominiraju oslobađajuće presude i uslovne kazne. Kako bi se kaznena politika pooštrila, s jedne strane je potrebno uraditi reformu antikorupcijskog zakonodavstva, tj. pooštriti predviđene kazne u zakonima koji regulišu javne nabavke, sukob interesa, finansiranje političkih partija, i sl. – dakle zakone koji su mimo krivičnog zakonodavstva, a kada je u pitanju kaznena politika za krivična djela korupcije, tu je ključ u jačanju nezavisnosti pravosuđa – prije svega otklanjanje političke kontrole i uticaja”, navela je Korajlić.

Neadekvatnost pravosuđa jedan je od ključnih problema u BiH, ističe Korajlić, te dodaje da su uzroci za to politički uticaji i pritisci.

“Ključne ljude u pravosuđu bira politika, odnosno vlast, tako osiguravajući poslušnost, što dovodi do potpune neefikasnosti u procesuiranju korupcije, posebno velikih slučajeva u koje su uključeni nosioci vlasti na najvišim nivoima”, upozorila je Korajlić.

Korupcija također ostaje jedan od najvećih problema u BiH, a kako ističe Korajlić, korupcija je toliko ukorijenjena u bh. društvo i sistem, da je praktično postala način na koji funkcionišu institucije i na koji se donose odluke.

“Zbog toga korupcija ima uticaj na apsolutno sve segmente društva, bez izuzetaka. Upravo zbog toga što smo dovedeni u situaciju da se sve odluke – počevši od onih na najvišim nivoima vlasti koji usmjeravaju generalnu politiku i društvo, pa do svakodnevnih odluka svih institucija, donose na osnovu pojedinačnih interesa nosilaca vlasti i političkih partija”, kazala je Korajlić.

Dodala je da je uticaj korupcije sveobuhvatan, a institucije i svi procesi su zarobljeni u interesima pojedinaca.

“Nema ni jedne oblasti u kojoj korupcija nije prisutna, samo je pitanje da li je na pravi način prepoznata u zakonskom okviru ili je zbog nedostatka propisa, odnosno njihove neusklađenosti sa trendovima, legalizovana. Tako imamo situaciju da korupcija u privatnom sektoru na primjer nije na pravi način inkriminisana niti regulisana”, zaključila je Korajlić.