Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Korigovane elektronske knjižice bit će završene tokom marta

elektronske zdravstvene knjizice

Elektronske zdravstvene kartice za koje je utvrđeno da su odštampane s greškom na grbu KS-a, za osiguranike koji su ih već ranije podigli u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS-a, bit će završene tokom marta i dostavljene im na kućne adrese.

Potvrđeno je to Feni u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS-a i navedeno da će nakon toga početi izrada elektronskih zdravstvenih kartica za ostale građane KS-a.

Ističu da će se podjela elektronskih zdravstvenih knjižica vršiti u fazama, da bi se izbjeglo stvaranje gužvi u poslovnicama Zavoda.

– Do tada važe „papirne“ zdravstvene knjižice – istaknuto je. Napomenuto je da, ni Zavod ni osiguranici, neće imati dodatne troškove za korigirane kartice.

Pri izradi elektronskih zdravstvenih kartica za osigurane osobe u Kantonu Sarajevo došlo je do tehničke greške koja se odnosi na izgled grba KS-a. Naime, na novim zdravstvenim karticama (čija podjela je u međuvremenu obustavljena) osim državnog grba je i grb Kantona Sarajevo. Međutim, grb Kantona je odštampan pogrešno (na lijevoj strani plava boja, a na desnoj bordo).

Elektronska zdravstvena kartica izgleda kao kreditna kartica i vrhunski je način zdravstvene evidencije. Sadrži osnovne podatke o osiguraniku Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, a umnogome će olakšati i pacijentima i ljekarima. Na taj način trajno bi trebao da bude riješen problem gužvi u zdravstvenim ustanovama.

Realizacija projekta elektronskih kartica u KS-u počela je 2013. podjelom kartica ratnim vojnim invalidima, civilnim invalidima i penzionerima.