Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

Uručene prve elektronske zdravstvene iskaznice u Mostaru

mostar elektronska iskaznica444

Ubuduće će, kako je dodao, biti i elektronska premija za one osiguranike koji imaju elektronsku zdravstvenu iskaznicu, a to znači da neće morati odlaziti na šaltere radi uplate, a još manje radi evidentiranja same premije osiguranja, odnosno markice

Preuzimanje prvih elektronskih zdravstvenih iskaznica na području Hercegovačko-neretvanske kantona započelo je u ponedjeljak u Mostaru, a nove iskaznice, pored općih podataka osiguranika, sadrže i elektronske podatke o uplaćenoj premiji osiguranja (markici) i statusu zdravstvenog osiguranja.

Prve iskaznice uručene su direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a Radi Bošnjaku, predsjedniku Upravnog vijeća Ismetu Hajdaru i pomoćniku direktora Zoranu Kazaziću.

Po riječima direktora Zavoda Rade Bošnjaka, zdravstveni osiguranici će ubuduće imati puno jednostavniji i brži pristup zdravstvenoj zaštiti i više neće morati odlaziti u područne urede da bi ovjerili svoju zdravstvenu iskaznicu, što će, kako je kazao, osiguranicima u velikoj mjeri olakšati pristup zdravstvenoj zaštiti.

– Kad naš osiguranik dođe na šalter u ambulantu ili bilo gdje drugdje da bi dobio uslugu zdravstvene zaštite, taj put će biti znatno skraćen i pojednostavljen jer putem elektronska zdravstvene iskaznice ljekar, odnosno medicinsko osoblje ulazi u njegov elektronski zdravstveni karton. Automatski, stvari se vrlo brzo povezuju i smanjuje se čekanje – ustvrdio je Bošnjak.

Ubuduće će, kako je dodao, biti i elektronska premija za one osiguranike koji imaju elektronsku zdravstvenu iskaznicu, a to znači da neće morati odlaziti na šaltere radi uplate, a još manje radi evidentiranja same premije osiguranja, odnosno markice.

Bošnjak je naglasio kako je iskaznica i u tehnološkom i svakom drugom pogledu usklađena sa standardima Europske unije te da je na osiguranicima da izaberu šta žele.

– Po pravilniku koji je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva, osiguranik može imati i papirnatu i elektronsku zdravstvenu iskaznicu. Na našim osiguranicima je izabrati šta žele od toga – poručio je direktor Zavoda.

Sve dok u nekom dijelu Federacije BiH, smatra Bošnjak, postoji neispunjenost uvjeta za samu elektrosnku iskaznicu postojat će pravo i na papirnatu.

– Pretpostavljam da će taj pravilnik trajati do onoga trenutka dok svi kantoni, odnosno njihovi sistemi tehnološki i procesno ne budu spremni primijeniti isključivo elektronsku iskaznicu – kazao je Bošnjak.

Inače, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona do sada je preko 6.000 osiguranika podnijelo zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene iskaznice.