Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USK

Korona virus odnio još jedan život u BiH

korona

Ukupno u BiH do sada zabilježeno 167 smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom

U Sanskom Mostu je danas preminuo pacijent koji je bio pozitivan na koronavirus. Osoba je bila u kućnoj izolaciji. Imao je više oboljenja, a bio je i nepokretan.

Ovo je ukupno deseti smrtni slučaj u Unsko-sanskom kantonu od izbijanja epidemije Covid-19.

U ovom kantonu je do sada testirano 4.308 osoba, od čega je 131 bilo pozitivno na koronavirus. Oporavilo se 98 osoba, dok su aktivna 23 slučaja u devet klastera.

TK najveće žarište

Smrtni slučaj od Covid-19 potvrđen je danas ranije i kod pacijenta iz Živinica srednje životne dobi, muškog spola, bez posebnog komorbiditeta. Bio je hospitaliziran na Infektivnom odjelu UKC Tuzla.

Smrt pacijenta iz Živinica, koji je preminuo na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla od posljedica koronavirusa, posebno zabrinjava, upozorava struka, jer pacijent nije imao drugih zdravstvenih komplikacija.

“Osoba koja je danas preminula nije imala komorbiditeta i ne radi se o pretjeranoj, da kažemo osobi koja je bila u dubljim, poznijim godinama”, navodi Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Epidemiološka situacija se drastično pogoršala nakon što su ublažene restriktivne mjere. Zdravstvene preporuke sve manje se primjenjuju.

“Nama zaista u Kriznom štabu nije cilj da mi ikakve restriktivne mjere u smislu zatvaranja bilo koga, bilo čega, bilo koje djelatnosti da ponovo radimo u tom pravcu”, dodaje Čolić.

“Ako bi svaki građanin držao distancu od metar i po, do dva ne bismo imali pozitivnih slučajeva”, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

“Nama se situacija pogoršala od trenutka kada smo popustili mjere i naravno dozvoli taj slobodan ulazak bez kućne izolacije”, pojasnila je Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Na UKC Tuzla je hospitalizovano 11 pacijenata, od kojih je jedan priključen na respirator.

Još jedna osoba pozitivna na virus korona preminula je danas u bolnici u Travniku, potvrdio je dr. Nino Baban, direktor Doma zdravlja Kiseljak.

Radi se o muškoj osobi iz Kiseljaka.

167 smrtnih slučajeva

Ukupno u BiH do sada zabilježeno 167 smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom. U Federaciji su preminule 44, a u RS-u do sada 119 osoba. U Distriktu Brčko zbilježena su četiri smrtna ishoda.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 980 pacijenata, dok je trenutno aktivno 319 slučajeva pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24 sata u BiH je ukupno registrovano 39 novih slučajeva zaraze, od čega 24 u Federaciji BiH i 14 u Republici Srpskoj.

Ukupno je u RS hospitalizovano 77 osoba pozitivnih na korona virus, ukupno je oboljelo 1.680 osoba.