Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U protekla 24 sata

Koronavirusom u Bosni i Hercegovini zaraženo još 225 osoba, 14 smrtnih slučajeva

virus-korona-ukc-banjaluka

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.750 uzoraka, od kojih je 155 pozitivno na SARS-CoV-2, a u RS-u kod još 70 osoba

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je kod 225 osoba, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo, koji ne uključuju Brčko distrikta, javlja Anadolu Agency (AA).

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.750 uzoraka, od kojih je 155 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH. Do sada je testirano ukupno 156.112 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 17.646 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 13.774 pacijenta, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 251 pacijenta. Trenutno je aktivno 3.357 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 515, i to 339 muškarca i 176 žena.

U Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 560 lаbоrаtоriјskih uzоrkа, а nоvi kоrоnаvirus (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 70 оsоba u ovom entitetu Bosne i Hercegovine.

“U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnо је pеt smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg kоrоnаvirusа. Rаdi sе о muškаrcimа srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi iz Priјеdоrа, Prnjаvоrа, Ribnikа, Bаnjаlukе i Srpcа”, izjavila je ranije danas Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS.

Dоsаd је u RS-u pоtvrđеnо 9.267 slučајеvа kоrоnаvirusа, а prеminulo je ukupnо 307 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi kоrоnаvirus.

Od nоvоg kоrоnаvirusа, dоsаd sе оpоrаvilо ukupnо 6.266 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 79.091 оsоbа. Hospitalizovane su 184 osobe, u UKC RS 58, а u opštim bоlnicаmа 126. Na respiratoru je 20 osoba u UKC i jedna osoba u drugim bolnicama. Pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 3.102 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 60.388 оsоbе.

Aćimović je istakla da je zabilježen porast potvrđenih slučajeva među djecom školskog uzrasta, ali da do porasta nije došlo zbog prenosa u školi, jer su epidemiološke ankete i nalazi pokazali da nije bilo prenosa unutar škola, a da se najveći broj djece zarazio u porodici, dok su zabilježeni i slučajevi prenosa virusa na treninzima i sličnim aktivnostima.

Povećanje broja zaraženih među djecom Aćimović je objasnila pojačanim testiranjem, jer djeca imaju blaže simptome koji su prije početka školske godine zanemarivani, a sada se sva ta djeca testiraju.

Iz Instituta su podsjetili da su djeca od 6. razreda osnovnih škola, prema novim preporukama, obavezna da nose maske za svo vrijeme boravka u školama.

“Dosad smo cijelu grupu djece slali u karantin u slučaju da se pojavi jedno pozitivno dijete u grupi, a s nošenjem maski za vrijeme nastave uz ovakav stepen prenosa moći ćemo da ne pošaljemo svu djecu iz grupe u karantin”, rekla je Aćimović.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a upozorio je da su djeca u školi obavezna da nose maske, a da su nastavnici dužni da ih upozoravaju, dok je najvažnije da roditelji utiču na djecu.

On je istakao da počinje sezona gripe, a da epidemiolozi vrše nadzor nad virusom gripe od 40. sedmice tekuće godine do 20. sedmice naredne godine.

“U jesenjem je periodu izuzetno važno da se poštuju mjere, maska može da zaštititi od virusa gripe i kоrоnаvirusa”, rekao je Zeljković i naglasio da je važno da se maska nosi na odgovarajući način, jer nije dovoljno nositi masku samo preko usta.

Zeljković je dodao da je Institut naručio 25.000 vakcina protiv gripe koje će stići u novembru kada će i početi vakcinacija, a 20.000 doza je predviđeno za one koji imaju pravo na besplatnu vakcinu, te 5.000 za komercijalne svrhe.