BiH

Potvrđeno iz KBZ-a

Koronom zaraženi pacijent iz Tešnja danas na operaciji

25/03/2020

Preostalih sedam zaraženih koronavirusom smješteni su u izolatoriju KBZ-a i svi su, kako ističe Drljević,

Pacijent iz Tešnja kod kojeg je prošle sedmice dijagnosticirana zaraza koronavirusom te koji je zbog upale pluća jedini bio zbrinut na Odjelu za zarazne i infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), danas će ipak biti operisan – potvrdio je Feni načelnik tog odjela KBZ-a Ednan Drljević.

– Pacijent ima akutnih abdominalnih problema, koji su zahtijevali hirurški zahvat i on će tokom dana biti operiran. On je na našem odjelu do sada bio priključen samo na kiseoničku podršku, a nakon operacije će, kako je i uobičajeno nakon opracija, biti priključen i na respirator – ustvrdio je on.

Preostalih sedam zaraženih koronavirusom smješteni su u izolatoriju KBZ-a i svi su, kako ističe Drljević, stabilno te pod stalnom zdravstvenom kontrolom. Njihovi su simptomi slabi, ali svi imaju zarazu.

– Na našem odjelu trenutno imamo i jednu pacijenticu koja je negativna na koronavirus, ali kod koje je identifikovan tip gripe H1N1. Za još jednu osobu kojoj smo uradili nalaze čekamo potvrdu iz referentnog laboratorija. Radi se u oba slučaja o težim oblicima ove sezonske gripe, što znači da još traje i sezona gripa – napominje Drljević.

U toku ove sezone, od gripe su preminule tri osobe u KBZ-u kod kojih je dokazana zaraza gripom tipa H1N1. Do sada je kod osam osoba iz Zeničko-dobojskog kantona dokazana zaraza koronavirusom, ali smrtnih slučajeva u ZDK-u, prvom u kojem je dokazana i zaraza tim tipom gripe na području Federacije Bosne i Hercegovine, još uvijek nema.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.