Novih 48 zaraženih

U Sloveniji umrla peta žrtva infekcije

Novel coronavirus Covid-19 outbreak in South Korea

Gantar je potvrdio da su u Sloveniji inficirana 73 zdravstvena djelatnika, ali da zdravstveni sustav do sada djeluje dobro, navodi Hina

U Sloveniji je do srijede ujutro potvrđeno ukupno 528 slučajeva zaraze koronavirusom, što je 48 više nego jučer popodne, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravstva Tomaž Gantar te potvrdio da je danas umrla i peta žrtva infekcije.

Umro je stariji muškarac, štićenik doma umirovljenika u mjestu Šmartje pri Jelšah, jednom od žarišta u dijelu Slovenije blizu Celja.

Gantar je potvrdio da su u Sloveniji inficirana 73 zdravstvena djelatnika, ali da zdravstveni sustav do sada djeluje dobro, navodi Hina.

“U idućim danima situacija se može jako pogoršati ako se ne budemo držali sadašnjih strogih mjera, a vrh epidemije još se ne može prognozirati”, kazao je slovenski ministar zdravstva.

Broj postelja namijenjenih za sadašnje i buduće oboljele od koronavirusa može se, ako bi trebalo, povećati na oko tisuću.

Prema današnjem stanju, u slovenskim je bolnicama ukupno hospitalizirano 72 oboljela od covida-19, od čega ih se 14 liječi na intenzivnoj njezi.

Gantar je ustvrdio da je zdravstveni sustav u reorganizaciji kako bi prihvatio dolazak većeg broja oboljelih, za što je vlada dala 50-ak rješenja i uputstava. Bolnice se međusobno povezuju kako bi bile operativnije i usklađenije.

Kako je dodao, kritične opreme, osobito za zaštitu bolničkog i zdravstvenog osoblja, još je nedovoljno, ali se stvari rješavaju, a za sada je na raspolaganju dovoljna količina reagensa i brisova za testiranje uz sadašnji tempo testiranja populacije.

Za travanj je, također, osigurana dostatna količina lijekova i drugog materijala.

U Sloveniji je do sada napravljeno 16.813 testiranja, po čemu je Slovenija među vodećim zemljama, a po zadnjim je podacima trend novih zaraza malo “usporen”.

No i dalje se treba držati predviđenih mjera izolacije i smanjivanja socijalnih kontakata jer bi se u suprotnom stanje moglo “brzo promijeniti” na gore, upozorio je ministar Gantar upozorivši da će se, u slučaju da svi ne poštuju uvedene restrikcije, restriktivne mjere dodatno pooštriti.