Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Košarac: Čestitka iz Rusije uvreda je za Srbe i RS, Izetbegović opet šamara

BiH

kosarac

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da čestitka nepostojećeg praznika, koju su juče iz Moskve putem društvenih mreža uputili studenti i ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Mustafa Mujezinović, predstavlja uvredu za Republiku Srpsku i srpski narod, kao i izraz ozbiljnog nepoštovanja Ruske Federacije i njenog konstruktivnog spoljnopolitičkog stava o situaciji u BiH.

“Ruska Federacija je država koja se oduvijek zalagala za dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i za postizanje dogovora predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta oko svih spornih pitanja, pa i oko pitanja praznika. Zato je slikanje sa ratnim zastavama i čestitka fantomskog praznika sa Crvenog trga više od diplomatske provokacije. Riječ je o uvredljivoj političkoj poruci koju je, nimalo slučajno, iz Moskve uputio ambasador Bakira Izetbegovića i dugogodišnji kadar SDA”, upozorio je Košarac u izjavi Srni.

On je rekao da očekuje da će srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istrajati u zahtjevu za razrješenje ambasadora Mujezinovića, ali i izrazio sumnju da će taj zahtjev biti prihvaćen.

“Pažljivo ćemo pratiti epilog ovog skandala i svaki naredni potez Ivanića i Crnatka u vezi s ovim”, naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, provokacija ambasadora Mujezinovića predstavlja novi ozbiljan politički šamar koji je Ivaniću i Crnatku, kao i svim drugim predstavnicima takozvanog Saveza za promjene u zajedničkim institucijama BiH, uputio Bakir Izetbegović.

“Ako žele da sačuvaju minimum preostalog političkog kredibiliteta, Ivanić i Crnadak moraju ovaj slučaj istjerati do kraja. U suprotnom, Bakir Izetbegović nastaviće da ih gazi i ponižava, kao što je to činio u protekle tri i po godine”, zaključio je Košarac.