Košarac: Izjave Izetbegovića ugrožavaju interese RS-a

Stasa_Kosarac1511

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac ponovio je da se danas pokazalo opravdanim to što je ovaj klub još jučer zatražio odgađanje sjednice tog Doma.

Sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje o tačkama dnevnog reda, jer joj nisu prisustvovali poslanici iz Republike Srpske, odnosno poslanici SNSD-a i stranaka okupljenih u koaliciju nazvanu “Savez za promjene”.

Sve ovo uslijedilo je zbog izjava koje je dao predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u jednom intervjuu, a tiču se priznanja Kosova, što Košarac naziva ugrožavanjem interesa entiteta Republike Srpske, ali i cijele BiH.

Za njega su vrlo opasne poruke koje dolaze od lidera SDA, a posebno one koje najavljuju rat, kako kaže, te je zato jedino moguće rješenje bilo odgađanje sjednice i da se, u skladu s političkim stavovima u institucijama RS-a, definiraju budući koraci djelovanja u državnim institucijama.

Pozvao je predstavnike svih političkih partija iz RS-a da zauzmu zajednički stav o daljenjem nastavku djelovanja u bh. institucijama, dodajući da je Poslovnikom propisano pravo tražiti odgađanje sjednice.

Na pitanje da li su za njega opasnije izjave ili postupci jer u slučaju Izetbegovića govori se o izjavama, a u slučaju nedolaska na sjednicu radi se o postupcima, Košarac je kazao da Izetbegović želi unitarnu BiH zbog čega RS, tvrdi, mora biti oprezna.