Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aktuelne teme

Košarac razgovarao sa britanskim ambasadorom Fieldom o epidemiološkoj situaciji

matthew-field UK embassy

Na sastanku je izražena spremnost Velike Britanije da pomogne BiH u saniranju negativnih posljedica korona virusa, posebno kada su u pitanju domaći turistički kapaciteti

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i posljedicama epidemije koronavirusa na privredu u BiH, javlja Fena.

Ministar Košarac rekao je da svi nivoi vlasti u BiH ulažu maksimalne napore u prevenciji i suzbijanju epidemije, ističući da je ključni prioritet zaštititi zdravlje građana i očuvati stabilnost zdravstvenog sistema u zemlji.

On je informisao ambasadora Fielda o aktivnostima i mjerama koje Ministarstvo preduzima u saradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima na saniranju negativnih efekata koronavirusa na domaće privredne kapaciteta., saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U tom kontekstu, sagovornici su ocijenili da je od izuzetnog značaja u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji bilo formiranje liste vitalnih proizvoda koji imaju olakšan promet na definisanim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e zahvaljujući sistemu zelenih prioritetnih traka.

Govoreći o potrebi zaštite domaćih proizvođača, ministar Košarac istakao je da plasman njihovih proizvoda na nova tržišta jedna od mjera pomoći, posebno kada su u pitanju ostvareni viškovi u proizvodnji.

Podsjetio je da je BiH nedavno odobren izvoz svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju, te da se u saradnji sa entitetskim ministarstvima i nadležnim agencijama kroz kontakte sa Evropskom komisijom traži mogućnost da se BiH omogućiti transport žive stoke putem luke Ploče na tržišta trećih zemalja.

Na sastanku je izražena spremnost Velike Britanije da pomogne BiH u saniranju negativnih posljedica korona virusa, posebno kada su u pitanju domaći turistički kapaciteti.

Sagovornici su, između ostalog, usaglasili da je potrebno nastaviti aktivnosti na potpisivanju sporazuma o nastavku trgovine između BiH i Velike Britanije, budući da ta zemlja više nije članica EU.