BiH

Ministar vanjske trgovine

Košarac u Briselu: Intenzivirati saradnju s institucijama EU

29/01/2020

Danielsson je najavio je da će to pitanje biti delegirano na predstojećem samitu EU – Zapadni Balkan, koji će početkom maja biti održan u Zagrebu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Briselu s generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom.

Košarac je rekao da je za prvu zvaničnu vanjsku posjetu odabrao Brisel jer smatra da saradnja s institucijama EU mora biti intenzivirana na obostranu korist, posebno imajući u vidu opredjeljenje Vijeća ministara BiH da ubrzano radi na napretku BiH ka EU, kao glavnom vanjskopolitičkom prioritetu, poštujući ustavne i zakonske nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

Fokus današnjeg sastanka bio je na provođenju CEFTA Sporazuma, budući da je BiH danas od Albanije zvanično preuzela jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om.

Sagovornici su konstatovali da u provođenju CEFTA Sporazuma postoje određeni problemi, koji su prvenstveno u vezi s nepoštovanjem standarda CEFTA-e. Zaključeno je da je potrebno zalagati se za zaključivanje Dodatnog protokola 7 o rješavanju sporova, koji bi povećao efikasnost postojećeg rješavanja CEFTA sporova. Košarac je rekao da će zaključivanje pomenutog protokola biti jedan od prioriteta ovogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFA-om.

Na sastanku je bilo riječi i o inicijativi za uspostavljanjem ”mini Schengena”. U tom kontekstu, generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju ocijenio je da je pomenuta inicijativa politički prihvatljiva, ali pod uslovom da dobije podršku svih zemalja zapadnog Balkana.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o stranim investicijama, te ukazali na značaj poštovanja socijalnih, ekonomskih i ekoloških standarda EU.

Košarac je informisao generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju o pitanju izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, što je otvoreno bilateralno pitanje između BiH i Hrvatske. Naglasio je da u BiH postoji jedinstven stav svih nivoa vlasti da je pomenuta namjera Hrvatske neprihvatljiva.

Predstavnici Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju izrazili su spremnost da u duhu dobrosusjedskih odnosa sugerišu nadležnim institucijama i vlastima u Hrvatskoj da uključi predstavnike BiH u ekspertsku analizu uticaja spornog odlagališta na životnu sredinu, kao i u usvajanje strateških planova u vezi s izgradnjom odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Danielsson je najavio je da će to pitanje biti delegirano na predstojećem samitu EU – Zapadni Balkan, koji će početkom maja biti održan u Zagrebu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.