BiH

vijeće ministara bih

Košarac: Upućen upitnik koji se odnosi na izvoz mesa u EU

08/09/2020

On je naglasio da se poštuju svi međunarodni ugovori koje je BiH potpisala, da se vodi računa o značaju uvozničkih kompanija i da je u svakom smislu opredjeljenje da se pomogne domaćim proizvođačima, što je iskazano kroz program rada Vijeća ministara i Ministarstva

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je da je ovo ministarstvo danas uputilo EU upitnik koji se odnosi na izvoz mesa iz BiH u zemlje EU.

“Nadam se da će šef Delegacije EU u BiH Johan Satler u narednim danima imati sastanke kako bismo našim privrednicima omogućili da izvoze meso i u zemlje EU. Time pokazujemo opredijeljenost da tražimo nova tržišta i štitimo našu proizvodnju”, rekao je Košarac novinarima u Srebrenici.

On je naglasio da će od svojih saradnika zaduženih za ovu oblast tražiti da intenzivno rade kako bi se sa predstavnicima EU otvorio taj dijalog i što prije omogućilo da nadležni inspektori dođu u BiH i omoguće izvoz mesa u EU.

Košarac je istakao da je primarna politika Vijeća ministara, koju je predsjedavajući Zoran Tegeltija iznio u ekspozeou, zaštita domaće proizvodnje.

“Mi danas imamo viškove, s obzirom na činjenicu da epidemija virusa korona ostavlja posljedice, konzumacija unutar BiH je smanjena, a i spoljnotrgovinski promet je u opadanju. Zato svakodnevno vodimo intenzivne razgovore kako zaštititi domaću proizvodnju i biti partner domaćim proizvođačima i prerađivačima u BiH”, rekao je Košarac.

On je naglasio da se poštuju svi međunarodni ugovori koje je BiH potpisala, da se vodi računa o značaju uvozničkih kompanija i da je u svakom smislu opredjeljenje da se pomogne domaćim proizvođačima, što je iskazano kroz program rada Vijeća ministara i Ministarstva.

Košarac je podsjetio da je riješeno pitanje izvoza mesa u Tursku, ali ne u količinama u kojima se očekivalo, te da su održani sastanci sa proizvođačima i prerađivačima mesa u BiH i predstavnicima trgovinskih lanaca.

“Očekujem da bi i tu moglo biti pomaka, s obzirom na činjenicu da smo opredijeljeni za izlazak na neka druga tržišta”, poručio je Košarac.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.