Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivša hrvatska premijerka

Kosor: Nedostaju hrabri političari

kosor

Kosor, koja je među 500 učesnika iz 55 zemalja svijeta na Baku Forumu koji počinje sutra, kaže da hrabre odluke katkad brišu političare sa scene, “ali oni imaju privilegiju da mogu reći da su ostavili nešto iza sebe”

Suština onoga o čemu se raspravlja kad se govori o evropskom putu regiona jeste da nedostaju hrabri političari koji će se boriti za svoje države i narode, a ne za svoj rejting ili svoj dugovječni ostanak na političkoj sceni – ocijenila je u izjavi novinarima u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Kosor, koja je među 500 učesnika iz 55 zemalja svijeta na Baku Forumu koji počinje sutra, kaže da hrabre odluke katkad brišu političare sa scene, “ali oni imaju privilegiju da mogu reći da su ostavili nešto iza sebe”.

Govoreći o iskustvu koje mogu prenijeti političari koji su obavljali visoke funkcije, kaže da niko u politici ne mora pobrisati ono što su prethodnici radili.

– To, međutim, nije dobrodošla politika na jugoistoku Evrope – smatra Kosor.

Njeno iskustvo s prethodnog učešća na ovom skupu jeste da su te rasprave vrlo sadržajne i konkretne, jer je čest slučaj da bivši političari i šefovi država i vlada mogu govoriti puno otvorenije nego diplomatskim riječnikom kad su na vlasti.