Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kovač: Unapređenje ekonomskih odnosa sa BiH prioritet nove Vlade

BiH

kovac

Novoizabrana Vlada Hrvatske kao spoljnopolitički prioritet postavila je poboljšanje odnosa sa svim susjednim zemljama u okviru čega će doći do intenziviranja aktivnosti u vezi sa unapređenjem ekonomskih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, rekao je ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač tokom tokom današnjeg susreta sa članova Kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto, njen zamjenik Šefik Džaferović, kao i zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić i Bariša Čolak razgovarali su sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Mirom Kovačem o unapređenju bilateralnih odnosa dvije države, kao i o nastavku podrške Republike Hrvatske našoj zemlji na njenom evropskom putu.

Novoimenovani ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač naglasio je da činjenica da je našu zemlju izabrao kao prvu zemlju koju će posjetiti predstavlja jasan pokazatelj da Hrvatska sa BiH želi da nastavi da gradi iskrene prijateljske i partnerske odnose.

Prema riječima ministra Kovača, Hrvatska će, kao članica Evropske unije (EU), snažno podržavati evropski put BiH, kao i svaki iskorak naše države na tom putu, uključujući i skorašnje ponošenje aplikacije za članstvo u EU. S tim u vezi, ministar Kovač najavio je da će dvije zemlje, odmah nakon što BiH podnese aplikaciju za članstvo, potpisati Sporazum o evropskom partnerstvu, koji će obezbijediti tehničku i svaku drugu pomoć Hrvatske Bosni i Hercegovini u daljem procesu evropskih integracija.

Članovi Kolegija oba doma izrazili su uvjerenje da će politika podrške zvaničnog Zagreba doprinijeti političkoj i ekonomskoj stabilnosti BiH, kao i boljem razumijevanju unutar zemalja EU za sva otvorena pitanja u BiH.

Izrazivši nadu da će uskoro biti potpisan Sporazum o evropskom partnerstvu između BiH i Republike Hrvatske, članovi Kolegijuma oba doma PSBiH ocijenili su da je riječ o najkonkretnijoj mogućnoj pomoći susjedne zemlje nakon što Bosna i Hercegovina 15. februara ove godine podnese aplikaciju za članstvo u EU.