Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zukić: Aktualni zakoni idu na ruku kladioničarskim lobijima

BiH

Amir Zukic-2
Foto. Arhiv Fokusa

Zastupnik u Federalnom parlamentu, generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić smatra da kladionice imaju privilegovan položaj u odnosu na druge djelatnosti u Federaciji BiH.

U svom saopćenju za javnost pojašnjava da je prema statističkim podacima BiH država s najviše registrovanih kladionica u Evropi, koje ostvaruju enormne prihode, “a pri tome za porez izdvajaju minimalna sredstva”, dok prema podacima Porezne uprave FBiH, kladionice po osnovu poreza duguju oko 20 miliona eura.

Zukić smatra da su razlog slabe naplate poreza loša zakonska rješenja.

– Sa društvenog aspekta najveći problem predstavljaju lokacije u blizini škola i da u njih zalaze mladi koji se nadaju da će na taj način riješiti svoja egzistencijalna pitanja. Očigledno da aktualni zakoni idu na ruku kladioničarskim lobijima – naglasio je Zukić.

Mišljenja je da vrijednosti kojima se nekada težilo, rad i disciplina, su moralne vrijednosti koje su gurnute pod tepih, a na površini su uglavnom materijalizam i moć.

Dodaje da će u Parlamentu FBiH i sa kolegama zastupnicima tražiti najbolje moguće rješenje naročito kada su u pitanju zakonske anomalije i s obzirom da je Porezna uprava u sastavu Ministarstva finansija FBiH, smatra da bi bilo ekspeditivnije kada bi radilo kao zaseban organ.

Kaže da među zastupnicima prevladava mišljenje da se Porezna uprava izdvoji kao nezavisan organ, te da je neophodno zakonskom regulativom napraviti okvir, i mehanizme kojima će biti manje prostora za malverzacije, utaje poreza, neplaćanje naknada.

Također, naglašava Zukić, potrebno je omogućiti da određena sredstva budu namijenjena za liječenje oboljele djece, mladih, osoba sa invaliditetom, promociju sporta, tehničke kulture.

Izrazio je zadovoljstvo da se pokrenulo pitanje ‘kladioničarskih lobija’ i potrebno je u toj borbi istrajati.