Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Radovan Kovačević stao u odbranu Dodika od “dvije, tri osobe” iz RS

kovacevic (1)

On je kazao da “su svi u RS to čuli i razumijeli, osim eto dva ili tri lidera stranaka opozicije, pa sada najavljuju i neke sastanke na kojima će oni kao braniti RS od Milorada Dodika i od SNSD-a”

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, odgovorio je na kritike opozicije u Republici Srpskoj zbog Dodikovog sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Zanimljivo je i simptomatično da je u obraćanju Dodika, poslije sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, ukupno nekih dvije do tri osobe u RS uspjelo pronaći bilo šta negativno, a da su to upravo lideri stranaka opozicije”, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je kazao “da ono što je za ostale građane RS bitno, jeste da je Dodik usred Sarajeva i pred predsjednikom Turske i druga dva člana Predsjedništva BiH jasno, glasno i bez ikakvog ustezanja izgovorio ono što većina građana RS misli – ili ćemo dijalogom doći do rješenja u kojem će RS biti poštovana u BiH, ili u BiH nećemo ostati!”.

“Govoreći o tome da ne prihvatamo nametnuta rješenja stranaca, Dodik je jasno rekao da upravo zbog brojnih nametanja u prošlosti postojeće stanje u BiH uopšte ne odgovara onome na šta smo pristali u Dejtonu i da u tom smislu Dejton više ne postoji, kao i da jedino kroz dijalog konstitutivnih naroda i entiteta možemo doći do održivog rješenja za BiH”, konstatovao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Dodik je “toliko puta izgovorio da već i ptice na grani znaju da je minimum na koji bi RS u tim razgovorima pristala upravo ono što je on nazvao izvornim, odnosno slovom Dejtona, a da bi, ukoliko ne bi bilo razumijevanja i uvažavanja stavova RS, rješenje onda bila mirna disolucija BiH”.

On je kazao da “su svi u RS to čuli i razumijeli, osim eto dva ili tri lidera stranaka opozicije, pa sada najavljuju i neke sastanke na kojima će oni kao braniti RS od Milorada Dodika i od SNSD-a”.

“Gospodo iz opozicije, ukoliko želite napustiti zajednički front odbrane RS od stranih nametanja i ugrožavanja naših sloboda, onda budite iskreni i slobodno krenite svojim putem, ali nemojte manipulisati i izmišljati nešto u šta baš niko u RS ne može povjerovati”, poručio je Kovačević.