prijedor

“Kozarski vjesnik” besplatno objavio čitulju za 102 ubijene djece

kozarki vjesnik

U današnjem broju “Kozarskog vjesnika”, na dvije strane objavljene su osmrtnice ubijenoj djeci uz po prvi put ispisanu poruku: “Oprostite maleni što vas nismo umjeli zaštititi, ali sve ćemo učiniti da se ne zaboravite.”

“Kozarski vjesnik” objavio je danas, na Dan bijelih traka, čitulju sa slikama 102 ubijene djece Prijedora, i to besplatno, što je jedan vid satisfakcije prema roditeljima ubijene djece.

Potvrdio je to za “Avaz” Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora, kojem je ubijen 31 član uže porodice, među kojima i dvoje djece – Nermina (6) i Nermin (12).

Ni nakon 27 godina traganja nije našao posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Inače, lokalni prijedorski list “Kozarski vjesnik”, nakon što je 2016. godine to odbio učiniti, naredne godine ispravio je grešku te 31. maja 2017. prvi put objavio sjećanje ubijenoj djeci s njihovim imenima. U današnjem broju “Kozarskog vjesnika”, na dvije strane objavljene su osmrtnice ubijenoj djeci uz po prvi put ispisanu poruku: “Oprostite maleni što vas nismo umjeli zaštititi, ali sve ćemo učiniti da se ne zaboravite.”

Međutim, prijedorske vlasti i dalje ne dozvoljavaju izgradnju spomenika.

– Kao čovjek kojem su ubijeni dvoje djece, supruga, majka, brat, snahe, strine i njihova djeca, ukupno 31 član porodice, osjećam se kao žrtva. Još nisam doživio kajanje izvršilaca niti otkrivanje grobnice gdje su tijela sakrivena. I danas doživljavam poniženje tim i postupcima gradskih vlasti koji mi ne žele otkriti i predati posmrtne ostatke. Pomaka u izgradnji spomenika ubijenoj djeci Prijedora nema. Bilo je obećanja od gradonačelnika, ali je to bila kupovina vremena. No, ne odustajem, idem dalje i nastavljam svoju borbu za taj spomenik. Sljedeći moji koraci su prozivanje gradskih vlasti, vršenje pritiska putem Upravnog odbora grada Trenta iz Italije i drugih institucija i udruženja i intelektualaca koji mi žele pomoći – poručuje Bačić u izjavi za Dnevni avaz.

Danas će, mirnom i dostojanstvenom šetnjom, u Prijedoru biti obilježen Međunarodni dan bijelih traka. Na trgu će, kao i proteklih godina, biti postavljen spomenik od ruža, 102 cvijeta za 102 ubijene prijedorske djece.

– Na mostu koji spaja centar grada i naselje Stari Grad, koji je i sedmi prijedlog roditelja za spomenik ubijenoj djeci, povezat ćemo trake s imenima djece. Najmanje što gradske vlasti mogu uraditi je to da dozvole gradnju spomenika ubijenoj djeci. Da imamo mjesto gdje se možemo pomoliti svako na svoj način, jer su među ubijenom djecom sve tri konfesije, a ne samo jedna. To je za sve nas, ali i za sam grad, jer bi to bilo mjesto gdje bi svi koji dolaze u Prijedor mogli odati počast nevino ubijenoj dječici. A i nama roditeljima – kaže Bačić, koji je uputio poziv Prijedorčanima da im se pridruže.

Na obilježavanju Dana bijelih traka, tradicionalno, i danas će biti Nusreta Sivac, Prijedorčanka koja je prošla najgoru torturu u prijedorskom logoru Omarska. Ona i danas živi u Prijedoru i suočava se s onima koji negiraju istinu, odbijaju se suočiti s prošlošću, priznati Dan bijelih traka.

– Čim dođe april, do u tančine se sjećam užasa koji smo osjećali na svojoj koži. U mom naselju Pećani, gdje je većinsko muslimansko stanovništvo, svi smo morali istaći bijelo platno na svoje domove, nositi bijele trake oko nadlaktice. Onda sam 9. juna 1992. odvedena u logor Omarska… – sjeća se Sivac u izjavi za Avaz.ba, koja je o torturama iz logora bezbroj puta svjedočila.

Nema, kako nam potvrđuje, nade da će vlasti Prijedora popustiti pred zahtjevima roditelja ubijene djece za podizanje spomenika.