Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kradžićeva kćerka u parku, Mladićev sin na Trgu Krajine

sonja karadzic

Na mitingu opozicije pod sloganom “Oslobodimo Srpsku” među liderima je kćerka nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske i osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Sonja Karadžić – Jovičević.

Na mitingu vlasti u centru Banje Luke, na Trgu Krajine, koji se održava pod sloganom “Srcem za Srpsku” među liderima koji se nalaze na govorničkoj bini je i Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, ratnog komandanta Vojske RS koji je se nalazi u Hagu gdje mu se sudi za ratne zločine.

Miting na Trgu Krajine počeo veličanjem Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a čula se i najava da će nakon studentskog centra na Palama, koji je nedavno otvoren i nazvan po Radovanu Karadžiću, uskoro još jedna institucija dobiti ime po Ratku Mladiću.

Darko Mladić

Darko Mladić

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije je za govornicom poručio:

[yuzo_related]

“Obezbjedili smo najveći rast RS. Ovdje smo i zbog toga da konačno spriječimo svađe i podjele i da jasno kažemo da smo svi na putu napretka RS. Samo ima danas nekih koji vjeruju sinu Alije Izetbegovića, a koji sumnjaju. Danas smo ovdje da od vas zatražimo podršku. Danas smo ovdje da pokažemo da je narod većinski uz ovu vlast na čelu sa Miloradom Dodikom. Nemamo ništa protiv onih tamo koji su se u manjem broju okupili. Nastavićemo da vodimo politiku saradnje ali ne mozemo da shvatimo da se neko može narugati očinskim porukama patrijarha srpskog.”

Dragan Đurđević iz Srpske radikalne stranke se zahvalio svima koji su došli. Zahvalio se doktoru Vojislavu Šešelju “koji se brine za RS”.

“Predsjedniku Dodiku hvala. Ima li išta časnije nego biti sljedbenik Radovana Karadžica, Ratka Mladića i svojih koji su stvarali Republiku Srpsku. Hvala svima u SDS-u koji misle drugačije nego njihovo rukovodstvo. Pozovite na razgovore i na pružanje ruke. Mora ekonomija da se pokrene da se vjeruje rukovodstvu RS.”

Mediji naklonjenin Miloradu Dodiku pišu kako se na Trgu Krajine skupilo oko 35.000 ljudi, dok ostali mediji navode da je broj pristalica koji je danas došao dati podršku vlasti u RS-u oko 10.000.

S druge strane, u Parku Mladen Stojanović gdje se okupila opozicija sa svojim pristalicama, prema tvrdnjama medija bliskih vlasti ima oko 6.000 ljudi, dok drugi mediji tvrde da je i tamo više od 10.000 ljudi, te da veliki broj autobusa još uvijek nije uspio ući u Banju Luku, a u kojima se nalaze pristalice opozicije iz svih krajeva Republike Srpske.

Himna Srbije “Bože pravde” je otpjevana na skupu pristalica opozicije. Na bini su pjevali Mladen Ivanić, Aleksandra Pandurević, Mladen Bosić, Mirko Šarović, Dragan Čavić, Igor Crnadak…

Na mitingu opozicije, pred više hiljada građana, predsjednik Mladih PDP-a Nikola Dronjak poručio:

“Uskoro ćemo osloboditi Banjaluku od izdajnika i vratiti vlast”.

“Predstavljam srpsko Sarajevo gdje je poginulo 4.500 boraca, i kada dođemo u Banjaluku da tražimo svoja prava, onda smo mi izdajnici. Predsjedniče, što su nam najmanja primanja u regiji? Koliko si izdvojio sredstava za naše optužene u Federaciji. Kada ste posljedni put prislužili svijeću našim saborcima na Sokocu? Mi u Istočnom Sarajevu nemamo bolnicu pa nam se borci liječe na Koševu u Sarajevu. Zašto ste dozvolili turskom premijeru da vrijeđa Banjaluku i Republiku Srpsku? Banjaluka neće biti nikada turska. Ko je ovdje izdajica”, poručio nekadašnji borac Ilidžanske brigade Goran Šehovac.