Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužba u Washingtonu

Porodica Radovana Karadžića tužila SAD zbog sankcija

radovan karadzic mmks
Foto: MMKS

U ovom predmetu još uvijek nije zakazano nikakvo ročište, zbog činjenice da OFAC ima rok od 60 dana da dostavi pisani odgovor na tužbu

Porodica Radovana Karadžića, osuđenog na doživotni zatvor za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, tužila je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog sankcija koje im je nametnulo 2003. godine i koje traju i danas, a zbog kojih su, kako navode u tužbi, stigmatizirani.

Karadžićeva supruga Ljiljana, sin Aleksandar i kćerka Sonja u utorak, 2. maja, podnijeli su pred Okružnim sudom u Columbiji u SAD-u tužbu protiv Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija i direktorice Andree M. Gacki, zbog toga što se i dalje nalaze na listi sankcionisanih osoba iako su još 2020. podnijeli zahtjev da ih uklone.

Vlada SAD-a je porodicu Karadžića na listu sankcija uvrstila 2003. godine, nakon što su bili osumnjičeni da su mu pomogli da izbjegne hapšenje u vrijeme kada se suočavao sa optužnicom Haškog tribunala. Ove sankcije, navela je porodica u tužbi, koštale su ih mogućnosti zapošljavanja, onemogućavale su im otvaranje bankovnih računa, zadržavani su na graničnim prijelazima i doživljavali stigmu zbog sumnje da opstruiraju Dejtonski mirovni sporazum i pomažu u sakrivanju osoba koje je optužio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Kćerka Sonja Karadžić odbila je dati komentar novinarima Detektora, navodeći kao razlog činjenicu da je sud u SAD-u i da će sve izjave na temu ovog slučaja davati Peter Robinson, advokat koji zastupa njenu porodicu u ovom slučaju.

Robinson je kazao kako su njegovi klijenti podnijeli zahtjev za skidanje s liste sankcija prije više od tri godine, ali kako do danas nisu dobili nikakvu odluku, zbog čega su odlučili izaći pred sud.

“Tužba se bavi pitanjem koje je veće od porodice Karadžić. SAD su uvele rekordan broj sankcija od početka rata u Ukrajini. Ipak, mehanizam za reviziju tih sankcija i odlučivanje o tome da li nekog treba skinuti s te liste je pokvaren”, pojasnio je Robinson za Detektor.

Kako je navedeno u tužbi, Karadžićeva porodica je od suda zatražila da OFAC-u naredi da o zahtjevima članova porodice podnesenim prije tri godine odluči u roku od 30 dana, kao i da isplati naknadu za usluge njihovih advokata.

“Nadam se da će OFAC odlučiti da Sašu, Ljiljanu i Sonju skine s liste, jer su na nju stavljeni u cilju hapšenja Radovana Karadžića, a on je već 15 godina u pritvoru”, dodao je Robinson.

U ovom predmetu još uvijek nije zakazano nikakvo ročište, zbog činjenice da OFAC ima rok od 60 dana da dostavi pisani odgovor na tužbu, a zatim će obje strane dostaviti pisane argumente sudiji koji će donijeti konačnu presudu.

Iz OFAC-a do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na upite novinara Detektora o ovom slučaju.

Radovana Karadžića je u martu 2019. godine Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja stanovništva Sarajeva tokom opsade grada i držanja pripadnika mirovnih snaga UN-a kao taoce.

Robinson je prije godinu dana objavio odluku Okružnog suda u Columbiji kojom je odbijen zahtjev Luke Karadžića za ukidanje sankcija zbog pružanja podrške bratu Radovanu Karadžiću. I Luka je, kao i ostatak porodice Karadžić, sankcionisan od američkih vlasti 2003. godine, a iako je naveo da razlozi zbog kojih je sankcionisan više nisu primjenjivi, sud je odbio ukidanje sankcija.