Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krajišnik dočekuje presudu Karadžiću u banji kod Teslića

BiH

krajisnik_1

Dok čitav svijet bruji o presudi Radovanu Karadžiću koja bi trebala biti izrečena danas iza 14 sati, Momčilo Krajišnik, dugogodišnji Karadžićev prijatelj i saradnik odmara se u “Kardialu” kod Teslića, javlja Slobodna Bosna.

Kako je “Banja Vrućica” u čijem je sastavu ovaj hotel zbog prirodne termomineralne vode poznata kao “banja za srce”, možda je Krajišnik ovu destinaciju odabrao kako bi na sigurnom dočekao presudu.

Krajišnik je odslužio kaznu zatvora od 13 i pol godina za ubistva, progon, istrebljenje, deportaciju, zločin protiv čovječnosti kao i za učešće u združenom zločinačkom poduhvatu trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata na širem području BiH. Uhapšen je 2000. godine, a više od šest godina kasnije osuđen u Haškom tribunalu na 27 godina zatvora. U martu 2009. Apelaciono vijeće mu je smanjilo kaznu na 20 godina, nakon čega je prebačen u Veliku Britaniju, gdje je služio kaznu.

“Dugo godina sam bio sa Radovanom Karadžićem i znam da nikada nije podržavao ratne zločine”, rekao je o njemu za N1 Momčilo Krajišnik.

“Kao i svaki čovjek je znao pogriješiti i donijeti odluku koja nije najkvalitetnija, ali njegovi saradnici mu ništa nisu zamjerali. On je plijenio svojom dubinom i bez obzira na situaciju u kojoj se sada nalazi, bio je skrojen za lidera u vremenu kada smo stvarali Republiku Srpsku.”, kazao je.