Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

a Dunja Mijatović

Vrijeme je da se 11. juli prizna kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Foto: Vijeće Evrope

Poručila je kako ova kultura poricanja genocida mora biti iskorijenjena

Genocid u Srebrenici, u kojem je brutalno ubijeno 8.372 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka, ostaje mračno poglavlje evropske kolektivne historije. Da je u Srebrenici počinjen genocid nije stvar mišljenja, već je historijska činjenica, koju su pravno utvrdili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i domaći sudovi – poručila je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

– Nažalost, mnogi ljudi nisu svjesni genocida, a neki ga i negiraju. Ovo je uvreda za žrtve i ozbiljna prijetnja pravdi i miru u regiji – rekla je Mijatović u video poruci povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Poručila je kako ova kultura poricanja genocida mora biti iskorijenjena.

Političari nose primarnu odgovornost

– Politički čelnici u regiji snose primarnu odgovornost za zaustavljanje trenutne silazne spirale poricanja tako što će promicati kulturu istine, empatiju prema žrtvama i pomirenje – kazala je Dunja Mijatović.

Komesarka Vijeća Evrope je kazala da edukacija o genocidu i očuvanje sjećanja na žrtve također je od ključne važnosti.

– Majke Srebrenice već 28 godina neumorno čuvaju sjećanje i traže pravdu. Tokom njihove posjete Vijeću Europe 2019. pozvale su Vijeće Europe i Ujedinjene narode da uspostave službeni Međunarodni dan sjećanja 11. jula – navodi Mijatović.

Izrazila je podršku Majkama Srebrenice te odala priznanje njihovim neumornim naporima da sjeme mržnje zamijene sjemenom pravde.

– U svjetlu široko rasprostranjenog poricanja genocida u Srebrenici, krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica prestane gledati u drugu stranu. Uspostavom Dana sjećanja pokazalo bi se da međunarodna zajednica stoji na strani istine i solidarnosti s preživjelima i porodicama žrtava – navodi se u poruci.

Poštovati dostojanstvo žrtava

Naglašava da je to minimum što možemo i trebamo učiniti kako bismo poštovali dostojanstvo žrtava i preživjelih i spriječili njihov zaborav.

– Danas i sutra, mi koji nismo bili tamo, potpuno smo solidarni s preživjelima i njihovim obiteljima. Posvetimo se zajedno trajnom upisivanju genocida u Srebrenici i Potočarima u anale čovječanstva, naravno radi sjećanja, ali i, što je jednako važno, kao opomena – riječi su Menachema Rosensafta prošle godine u Potočarima.

Krajnje je vrijeme da se 11. juli prizna kao službeni Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.