Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret svih generacija

“Krečana”: Tradicija uspostavljena 9. decembra 1979. godine, danas joj je 40. godišnjica

fena_susreti_krecana

Najstarijoj učesnici 40. susreta Krečana, Ani Čolić, nekadašnjoj profesorici tjelesnog odgoja u tuzlanskoj gimnaziji, organizatori susreta uručili su specijalnu tortu

Polaganjem vijenaca na spomenik Husinskom rudaru i spomenike žrtvama fažizma u dva posljednja rata, u Tuzli su počeli 40. susreti Krečana.

Riječ je o susretima bivših i sadašnjih stanovnika radničkog naselja Kreka, svih generacija, i druženju koje neprekidno traje od 9. decembra 1979. godine. Po tome su ovi susreti manifestacija s najdužom tradicijom u Tuzli, a vjerovatno i jedna od najdugotrajnijih u cijeloj BiH.

-Naselje Kreka nastalo je u vrijeme industrijalizacije ovog dijela Evrope i početaka eksploatacija uglja i soli od strane Austro-ugarske monarhije. Tada je u ovoj dio BiH monarhija poslala na hiljade majstora, stručnjaka raznih profila iz mnogih zemalja Evrope. Mnogi su ovdje ostali i osnovali svoje porodice, donijeli su svoje običaje, kulturu i tradicije. Kreka je zbog šarolikosti nacija i vjera, kao i  zajedničkog, skladnog života, dobila naziv „Evropa u malom“. Tu tradiciju zajedništva njegujemo evo već 40 godina i na to smo ponosni – izjavio je za Fenu predsjednik Udruženja građana „Kreka“ Zoran Petrović.

Obilježavanje ovogodišnjih susreta traje gotovo cijelu godinu. Među ostalim, uz pomoć gradskih vlasti obnovljeni su sportski tereni u dvorištu nekadašnjeg DTV „Partizan“, postavljene su klupe za posjetioce, uređen je kompletan okoliš.

Ovih dana očekuje se odluka Gradskog vijeća o izgradnji nekadašnjeg „fiskulturnog doma“, koji je tokom rata potpuno devastiran, a srušen je prije dvije godine.

– Imamo obećanje gradskih vlasti da će u budžetu za narednu godinu biti osigurana sredstva za izgradnju, ne replike zgrade DTV „Partizan“, nego društvenog doma kakav je potreban mještanima velike mjesne zajednice kakva je Kreka – kaže za Fenu predsjednik UO Udruženja „Kreka“ Derviš Čičko.

Najstarijoj učesnici 40. susreta Krečana, Ani Čolić, nekadašnjoj profesorici tjelesnog odgoja u tuzlanskoj gimnaziji, organizatori susreta uručili su specijalnu tortu.

– Pozvali su me i rekli ako mogu da izađem, a ja unatoč mojih 80 i nešto godina, ne da mogu izaći nego ću dotrčati. Jedino mi je žao što mi je torta pripala kao najstarijoj, a ne kao najmlađoj Krečani – rekla je vesela Ana Čolić, uz pljesak sudionika susreta.

Osim okupljanja u dvorištu bivšeg doma „Partizan“, gdje se unatoč kiši okupilo stotinjak sudionika, te tradicionalnog fotografisanja i polaganje vijenaca na spomen-obilježja, za starije Krečane organizovana je druženje uz muziku, igru i ples u restoranu „Ječmište“ u Kreki, dok će glavna zabava biti priređena večeras u Kristalnoj dvorani hotela „Tuzla“ uz orkestar „Gida bend“.