Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Regionalna kampanja

Kreiranje HUB-a organizacija civilnog društva za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma

terorizam (1)

Kampanja će se sprovoditi putem društvenih mreža, ali i u tradicionalnim medijima, a obuhvatiće i izradu kratkog dokumentarnog filma

Šest organizacija na teritoriji Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova (1244/99), intenzivno i udruženo od 2018. godine realizuju projekat Zajednice na prvom mjestu: Kreiranje HUB-a organizacija civilnog društva koji će se baviti pitanjem nasilnog ekstremizma – od prevencije do reintegracije. U novembru 2020. godine započeta je i regionalna kampanja pod nazivom Well Being for the Western Balkans/ Za dobrobit Zapadnog Balkana, koja će trajati do aprila 2021. godine.

Cilj kampanje je unapređenje i promovisanje društvene kohezije, solidarnosti i dobrobiti lokalnih zajednica u regionu Zapadnog Balkana. Kroz zajedničku platformu, online i offline aktivnosti, pokušaćemo da doprinesemo smanjenju nejednakosti i diskriminacije, unaprijedimo razumijevanje unutar i između zajednica, i doprinesemo stvaranju društva jednakih mogućnosti. Društvena kohezija preduslov je održivog društvenog i ekonomskog razvoja.

Fokus kampanje je na promociji ključnih aspekata društvene kohezije: pozitivan odnos prema različitostima i povjerenje među ljudima; osjećaj pripadnosti zajednici; percepcija da je društvo pravično prema svima; solidarnost, želja i spremnost za učešće u javnom i političkom životu; i doprinos razvoju društva. Kampanja će se sprovoditi putem društvenih mreža, ali i u tradicionalnim medijima, a obuhvatiće i izradu kratkog dokumentarnog filma.

Ova kampanja je samo dio aktivnosti višegodišnjeg projekta koji NVO Forum MNE (Crna Gora) sprovodi u partnerstvu sa Centrom za pravne građanske inicijative (Albanija), organizacijom Hope and Homes for Children BiH (Bosna i Hercegovina), Partnerima Kosova – Centrom za upravljanje konfliktima (Kosovo), Centrom za zajedničku osnovu (Sjeverna Makedonija) i Kulturnim centrom DamaD (Srbija) u cilju izgradnje otpornosti zajednica na nasilni ekstremizam, kroz osnaživanje i pružanje podrške civilnom sektoru u uspostavljanju održivih međusektorskih partnerstava i sprovođenju aktivnosti koje se bave pokretačima nasilnog ekstremizma na nivou lokalnih zajednica.

Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave Crne Gore.