Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krešić: Postoje bolje rute od BiH, kao što je Bugarska, Poljska, Rumunija…

nova ruta za izbjeglice

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić kazao je danas novinarima, komentirajući izjave njemačkih zvaničnika tokom posljednja dva dana o novoj ruti sirijskih izbjeglica koja, kako kažu, sasvim sigurno ide kroz BiH, da ne očekuje da će ta migrantska ruta još biti usmjerena kroz našu zemlju.

Podsjetio je da su cilj migranata koji dolaze iz Sirije i drugih ratom zahvaćenih prostora, zemlje Evropske unije (EU). Krešić smatra da EU mora učiniti sve da ne nastane neka nova ruta, jer u tom slučaju nove rute mogu utjecati na stabilnost značajnog broja država.

Međutim, istaknuo je, ukoliko se dogodi da nova ruta sirijskih izbjeglica bude prolazila kroz BiH, “naše je da im osiguramo tranzit.”

Podvukao je da “s našim kapacitetima ne treba licitirati, jer krajnje odredište izbjeglica nije BiH”.

– Ne vjerujem da će se to dogoditi. Prije svega trebamo razgovarati s EU, jer postoje bolje rute, kao što je Bugarska, Poljska, Rumunija… – kazao je.

U svakom slučaju, dodao je, ako do toga i dođe, imaju određene planove koji će biti aktivirani te da će naknadno vidjeti kako će ti planovi funkcionirati.

– I Hrvatska je imala planove, ali su u hodu pravili određene korekcije. Imamo iskustva Srbije, Makedonije, Hrvatske, Austrije, s kojima smo razmjenjivali informacije – rekao je Krešić.