Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija u NSRS optužila vlast da radi protiv naroda RS-a

nsrs

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a izrazila je nezadovoljstvo jer vladajuća većina (SNSD, DNS, SP) nije podržala Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF), koji je predložio SDS.

Poslanik SDS-a Marinko Božović odbacio je optužbe predsjednika RS-a Milorada Dodika da bi SDS-ovim zakonom bio urušen bankarski sistem u RS-u.

Vlast u RS-u je optužio da se oglušila na probleme korisnika kredita u CHF-u, te mijenjali mišljenje u tri dana o ovom zakonu, da bi na kraju postigli dogovor s Hypo bankom, u kojem nisu učestvovali korisnici kredita, što je “sramota“.

Poslanik Stranke napredna Srpska Adam Šukalo je naveo da je u RS “izabrana Hypo vlada“, a njen “glasnogovornik ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija u Skupštini danas saopštio stavove te banke“.

Uime PDP-a Miroslav Brčkalo je rekao da je vladajuća većina “potopila svoj narod“ kako bi spasila svoje međunarodne aranžmane, a poslanik NDP-a Dragan Čavić je rekao da vlast radi protiv svog naroda.

U Narodnoj skupštini RS-a danas nije usvojen Prijedloga zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF), koji je predložio Klub poslanika SDS-a.

Za SDS-ov zakon su glasala samo 32 poslanika, a 40 je bilo suzdržano.

Iz vladajuće većine su i prije glasanja najavili da neće podržati SDS-ov Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF), jer je predsjednik RS-a Milorad Dodik s predstavnciima Hypo banke dogovorio novo rješenje, za koje tvrde da je bolje od SDS-ovog zakona.