Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kriminal u bijeljinskoj šećerani: Prijavljena dva Mrđena i Košutić

BiH

kosutic
Mladen Košutić

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina izvještaj protiv tri osobe zbog sumnje na zloupotrebe na štetu Fabrike šećera Bijeljina.

Nezvanično, prijavljeni su Ljubo Mrđen (1949.), direktor preduzeća „Agrokop Eksport-Import“, Mladen Košutić (1951.), stečajni upravnik Fabrike šećera Bijeljina i Bojan Mrđen (1979.), bivši direktor bijeljinske šećerane.

Sumnjiče se da su krivičnim djelima zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja oštetili Fabriku šećera Bijeljina za oko 753.251 KM, a različitim finansijskim malverzacijama pribavili protivpravnu imovinsku korist za preduzeće iz Banje Luke, saopćeno je iz MUPRS-a uz navođenje inicijala prijavljenih.

Nezvanično se saznaje da je „Agrokop Eksport-Import“ u toku 2010. i 2011. potpisao ugovor o asignaciji s firmom „Merling“ d.o.o. Zrenjanin, kojim je svoja dugovanja prema „Merlingu“ po osnovu uvoza robe i usluga, od 649.352 KM, prebacio na bijelinsku šećeranu.

Šećerana je potom tužena, pri čemu stečajni upravnik nije odgovorio na tužbu, a sud je naložio isplatu sredstava čime je bijeljinska fabrika oštećena za pomenuti iznos.

Slično se dogodilo i u drugom slučaju, kada je „Agrokop“ potpisao ugovor o cesiji s firmom „Energosistem“ d.o.o. Brčko i svoj dug od 71.722 KM prenio na šećeranu.

U trećem slučaju firma „Elen“ d.o.o. Banja Luka je izvodila radove u šećerani, gdje su proknjižili iznos troška od 107.175 KM izvedenih radova. „Elen“ je radove izvodio preko „Agrokopa“, pri čemu su stvarni troškovi bili 75.000 KM.

Bojan Mrđen je bivši direktor „Šećerane“ i sin Ljube Mrđena direktora „Agrokop eksport-importa“ kojem je suđeno za pranje novca u slučaju protiv Zorana Ćopića.