BiH

Kriminalne grupe kradu tablice sa vozila, sve češći slučajevi širom BiH

24/11/2017

U većim gradovima BiH sve češći su slučajevi krađe registarskih tablica sa parkiranih vozila, potvđeno je za Fokus.ba u policijskih organima.

Građani najčešće u jutarnjim satima zatiču svoje automobile bez tablica, što ih sprječava da voze zbog potencijalnih kazni ukoliko ih policija zaustavi, a sama izrada novih tablica stvara dodatni trošak kućnom budžetu.

Kako su za Fokus.ba istakli iz MUP-a Republike Srpske (RS), krađa registarskih tablica sa parkiranih vozila je u velikom broju slučajeva povezana sa izvršenjem krivičnog djela krađe vozila, ali i nekih drugih krivičnih djela.

“Otuđenjem registarskih tablica sa parkiranog vozila i njihovim naknadnim postavljanjem na ranije otuđeno vozilo, ili drugo vozilo koje se koristi radi izvršenja nekog drugog krivičnog djela, izvršilac krivičnog djela otežava identifikaciju navedenog vozila, a time i otkrivanje i identifikaciju samog izvršioca”, upozorili su iz MUP-a RS.

Iz MUP-a Zeničko-dobojskog kanotna (ZDK) napominju da je evidentno da u skoro svim do sada prijavljenim krivičnim djelima otuđenja vozila, na otuđena vozila postavljaju se registarske tablice otuđene sa drugih vozila.

“Nakon otuđenja, vozila se prevoze u druge gradove ili općine na području ZDK i FBiH, gdje se obično privremeno ostavljaju na parking prostorima ispred stambenih objekata sa prikrivenim oštećenjima i otuđenim registarskim tablicama, što dodatno otežava pronalazak otuđenih vozila. U posljednje vrijeme izvršioci krivičnih djela krađe vozila najčešće otuđuju registarske tablice sa vozila koja vrstom, modelom i bojom odgovaraju otuđenom vozilu, a sve u cilju težeg pronalaska otuđenih vozila“, istakli su iz MUP-a ZDK.

U Sarajevu su u proteklim mjesecima zabilježeni i slučajevi krađe diplomatskih tablica, a nedavno je takav slučaj prijavio i turski diplomata Omer Cetres.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.