Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Krimolovci” u decembru od 437 poziva dobili 17 korisnih informacija

sipa krimolovci

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u decembru 2016. godine registrovali su 437 poziva na telefonskoj liniji ”Krimolovci”.

Od građana je zaprimljeno 17 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Osim toga, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je 55 prijava, od čega je 15 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi s opojnim drogama i privrednog kriminala. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem ”Krimolovaca” i elektronskog obrasca, 32 su proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 15 je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je deset povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem ”Krimolovaca” ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored toga, policijski službenici SIPA-e dali su 147 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja ”Krimolovci” – 080 020 505, saopćeno je iz SIPA-e.