Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šefica Vijeća ministara

Krišto: Nadam se trajnoj potpori Hrvatske na putu BiH za EU

borjana kristo
Foto: Amer Kajmović/ Fena

Krišto je kazala kako Vijeće ministara BiH ostaje snažno fokusirano na evropski put zemlje, odnosno na reforme koje su dio tog procesa

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zahvalila je ministru vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu na potpori europskom putu Bosne i Hercegovine najavivši snažno fokusiranje na evropske reforme, posebno izbornog zakonodavstva.

Krišto je ocijenila da su bilateralni odnosi dviju država dobri i prijateljski.

Grlić Radman sastao se s Krišto tokom radnog posjeta Sarajevu, a u priopćenju koje je nakon toga objavljeno iz Vijeća ministara BiH stoji kako je ona izrazila očekivanje da će se potpora Hrvatske nastaviti sve dok BiH ne postane punopravna članica Unije.

Krišto je kazala kako Vijeće ministara BiH ostaje snažno fokusirano na evropski put zemlje, odnosno na reforme koje su dio tog procesa.

Grlić Radman: Hrvatska će pomoći BiH na putu za EU

Ocijenila je da su za to nužne brze izmjene izbornog zakonodavstva, sukladno odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju i presudama Europskog suda za ljudska prava s ciljem zaštite kolektivnih i individualnih ljudskih prava te osiguranja unutarnje stabilnosti zemlje.

Šef hrvatske diplomatije je tokom posjeta Sarajevu najavio uspostavu posebnog zajedničkog povjerenstva koje bi vlastima u BiH pomoglo u pripremama za pregovore o članstvu u EU.

Hrvatska bi tako vlastima u BiH pomogla prijenosom svog znanja i iskustava u pregovaračkom procesu, a prije toga, kako je najavio Grlić Radman, u tijelima EU radila bi na tome da se pregovori što prije otvore.