Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Australija

Oscar Pistorius koji je ubio svoju djevojku izlazi na slobodu

Reeve Steenkamp i Oscar Pistorius
Foto: Arhiv
Reeve Steenkamp i Oscar Pistorius

Porodični advokat Steenkampovih Tanja Cohen rekla je nakon izricanja mjere uslovne slobode da odluka ne predstavlja iznenađenje

Bivšem južnoafričkom paraolimpijskom šampionu Oscaru Pistoriusu, koji je osuđen na zatvorsku kaznu 2016. godine zbog ubistva svoje djevojke Reeve Steenkamp, odobrena je uslovna sloboda nakon što je odslužio devet godina kazne i biće oslobođen 5. januara, saopštile su vlasti.

“Pistorius će ostatak kazne odslužiti u korekcionom sistemu zajednice i biće pod nadzorom u skladu sa regulativama uslovne kazne do isteka izrečene mjere”, navodi se u saopštenju.

Porodični advokat Steenkampovih Tanja Cohen rekla je nakon izricanja mjere uslovne slobode da odluka ne predstavlja iznenađenje.

Ona je istakla da je majka ubijene June Steenkamp izrazila zadovoljstvo što je Odbor za uslovnu slobodu uvažio njenu izjavu.

Prema njenim riječima, Odbor je uveo određene uslove u slobodu Pistoriusa, koji mora nastaviti sa terapijom za suzbijanje bijesa.

Ovo je bio Pistoriusov drugi pokušaj da bude pušten na uslovnu slobodu u proteklih osam mjeseci, nakon što je u martu odbijen, jer je odbor utvrdio da nije odslužio minimalnu kaznu na osnovu koje bi mogao da bude oslobođen.

Zločin iz 2013.

Ustavni sud je prošlog mjeseca donio odluku da je to bila greška, čime je Pistoriusu omogućeno novo ročište.

Pistorijus je ubio Steenkamp hicima iz pištolja u kupatilu svoje kuće u februaru 2013. godine.

On je u vrijeme ubistva rekao da je mislio da je u kupatilo ušao provalnik nakon čega je više puta pucao kroz vrata.

Pistorius je prvobitno osuđen 2016. godine na šest godina zatvora, ali mu je kazna povećana na 13 godina nakon žalbe tužilaštva.