Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poslanica hdz-a u parlamentu bih

Krišto: O formiranju vlasti se moramo dogovoriti na programskim osnovama

parlament bih radmanovic zvizdic kristo

Upitana hoće li Izborni zakon BiH biti jedan od uvjeta, odgovorila je da Hrvatska demokratska zajednica nije nikad ništa ničim uvjetovala

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Zamjenica predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto je danas u Sarajevu, na pitanje kada se može očekivati formiranja federalne vlasti, kazala novinarima „kada bude razgovora parlamentarne većine o uspostavi vlasti i kada svaka stranka odluči da sudjeluje po tim nekakvim dogovorima“.

– Koliko znam da u ovom trenutku nema nikakvih pretpostavki za nekakav dogovor, izuzev o tome da se priča ko, suklado izbornom legitimitetu, ima pravo u odnosu na sva tri konstitutivna naroda da raspravlja o tome. Ali kada budu te pretpostavke dobit ćete imena – kazala je Krišto.

Na novinarsko pitanje koje su to pretpostavke, odgovorila je da se mora sjesti i dogovoriti vlast.

– Razgovara se, ne samo o vlasti. HDZBiH ne gleda formiranje vlasti na način ko dobiva kakvu poziciju. Mi se o formiranju vlasti moramo dogovoriti na programskim osnovama i to je prije svega nešto od čega HDZBiH počinje kad je u pitanju i Federacija i druge razine vlasti – naglasila je Krišto.

Upitana hoće li Izborni zakon BiH biti jedan od uvjeta, odgovorila je da Hrvatska demokratska zajednica nije nikad ništa ničim uvjetovala.

– Izborni zakon nije uvjet, to su stvari koje su u interesu BiH. U ovom trenutku, kad je u pitanju Parlamentarna skupština, Izborni zakon mora biti prioritet, odluke Ustavnog suda se moraju provesti, i one koje se odnose na Predsjedništvi i Dom naroda i grad Mostar. To je ono što ne treba gledati kao interes jednog od konstitutivnih naroda. To je, prije svega, interes BiH – istaknula je Krišto.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, navela je da „nemamo šta odvajati“.

– Nas na svaki način obvezuju sve odluke Ustavnog suda i one su podjednako važne i podjednako lake za odgovoriti. Ni jednog razloga nema da mi ne nađemo rješenja niti za grad Mostar i jednako tako rješenja za Dom naroda – smatra Krišto.

Navela je da želi vjerovati da će doći u narednoj godini do lokalnih izbora na svim razinama, pa tako i u gradu Mostaru.

– Ali jednako tako vjerujem i želim vjerovati i činit ćemo sve da dođe do izmjena Izbornog zakona koje podrazumijevaju provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH – kazala je Krišto.