Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u iznosu od skoro 5 milijardi

Parlament FBiH usvojio budžet za 2020. godinu, odbijeni svi amandmani opozicije

parlament bukvarevic

Vlada je odbila četiri amandmana SDP-a BiH. Isto je učinio i Predstavnički dom FBiH, te odbio sve amandmane. Među tim amandmanima jedan se odnosio na Roditeljsku kuću, ali zastupnici nisu željeli podržati

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je federalni budžet za narednu godinu koji je predložen u iznosu od 4.954.392.401 KM.

U odnosu na ovogodišnji, veći je za 83 posto ili 2,25 milijardi KM, a osnovni razlog uvećanja je integracija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet FBiH, čiji financijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Planirano je da doprinosi za PIO/MIO u iznosu od 2,074 milijardi KM postanu prihod budžeta i od 1. januara se uplaćuju na Jedinstveni račun Trezora.

Vlada je odbila četiri amandmana SDP-a BiH. Isto je učinio i Predstavnički dom FBiH, te odbio sve amandmane. Među tim amandmanima jedan se odnosio na Roditeljsku kuću, ali zastupnici nisu željeli podržati.

Odbijen je i amandman Nasihe Pozder (Naša stranka). Odbili su ga i zastupnici. Isto su prošla i dva amandmana Albina Muslića (SDP BiH).

Elvir Karajbić (SDP BiH) kazao je da je prekršen Poslovnik, jer je Vlada za većinu amandmana napisala da nisu tehnički ispravni.

“Ovo je jedno poniženje, koje ne možemo prihvatiti. Amandmani su tehnički ispravni, u skladu s Poslovnikom. Vlada FBiH kada odbija amandman mora dati obrazloženje, a ne da za većinu napiše da su tehnički neispravni. Vlada od nas pravi budale”, istakao je Karajbić.

Karajbićeva dva amandmana također nisu dobila podršku zastupnika. Ni amandman Ivana Bobana (SDP BiH) nije dobio podršku ni Vlade ni Predstavničkog doma FBiH.

Ni amandman više poslanika, Čamdžić, Hasić, Grbić, Hrvić nije prošao glasanje.

Amer Obradović (Nezavisni blok) predložio je devet amandmana, a Vlada FBiH ih odbila. Od osam je odustao, a o jednom su se izjašnjavali zastupnici. Međutim, ni ovaj amandman nije dobio podršku. Obradović je potom tražio pojedinačno glasanje, a rezultat je bio isti.

S obzirom da se amandman odnosio na sredstva za sufinansiranje Zemaljskog muzeja BiH, za njega je glasao i dio zastupnika iz stranaka većine (DF, SBB, SDA), ali na kraju nije usvojen.

Glasalo se i o amandmanu Lane Prlić (SDP BiH), ali ni ovaj amandman nije dobio podršku.

Irfan Čengić odlučio je ne tražiti glasanje o svom amandmanu, ali potcrtao da su sramotna obrazloženja Vlade o odbijanju amandmana.

Odbijeno je i šest amandmana Sanele Klarić (Naša stranka). Ni amandman Amele Kuskunović iz Naše stranke nije dobio podršku. Predsjednica Kluba Naše stranke Sabina Ćudić predložila je jedan amandman, ali ni on nije dobio podršku.

Dva amandmana Mile Milomirke Melank nije prihvatila Vlada FBiH, a predlagač je odustala od glasanja o amandmanima na Predstavničkom domu FBiH.

Vlada je prihvatila amandmane SDA, SBB-a, DF-a i GS -a.

Ovaj amandman postao je sastavni dio budžeta, a tiče se uvećanja transfera za Preporod, Prosvjetu, Napredak i Labenevolenciju u iznosu od 600.000 KM, dok je Fondaciji za kinematografiju doznačeno 2.340.000 KM.

Za šta je novac planiran

Ukoliko se budžet izvrši kako je planirano javni dug Federacije BiH će biti smanjen za dodatnih 372,3 miliona KM.

Pedeset miliona KM planirano je za implementaciju Zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica i isplatu osnovnih egzistencijalnih naknada tim kategorijama.

Sredstva u iznosu od 15 miliona KM predviđena su za nastavak sufinansiranja kreditne linije koja se realizira putem Union banke, a predviđena je za rješavanje stambenog pitanja mlađe kategorije stanovništva.

Poticaj za poljoprivredu povećan je na 87 miliona KM i veći je za 18,3 miliona KM, što je najveći iznos dosad i u potpunosti je u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Transferi za raseljene osobe i izbjeglice povećani su za ukupno sedam miliona KM, a transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova na razdjelu Federalnog ministarstva zdravstva planiran je u iznosu 30 miliona KM i povećan je za 24 miliona KM.

Ta mjera je u skladu s novousvojenim dokumentom “Zajedničke socio-ekonomske reforme za period 2019-2022. godina“ i u vezi je sa finansijskom konsolidacijom zdravstvenog sektora.

Transfer nižim nivoima vlasti je sa 18 miliona KM, koliko je bilo planirano u 2019. godini, povećan na 21 milion KM i predstavlja nastavak sufinansiranja budžeta lokalnih zajednica i njihovih projekata.

U narednoj godini bit će nastavljeno finansiranje izgradnje putne infrastrukture – autocesta i brzih cesta i u tu svrhu je planirano ukupno 115 miliona KM.

Za implementaciju zakona o zaštiti porodice s djecom planirano je 20 miliona KM, koja će biti realizirana nakon usvajanja zakona, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Također, budžetom je planirano dodatnih 50 uposlenika u okviru Federalne uprave policije.

Budžet Federacije BiH za 2020. godinu sačinjen je na osnovu konzervativnih makroekonomskih projekcija, uvažavajući ne toliko optimistične makroprojekcije zemalja u okruženju, zemalja EU s jedne strane i poštujući i pridržavajući se principa restriktivne budžetske politike i ograničavanja rasta budžetske, odnosno tekuće potrošnje s druge strane.

Prijedlog budžeta prati i set zakona koji se tiču integracije Zavoda PIO/MIO u trezorsko poslovanje, koje je danas također usvojio Predstavnički dom.

Da bi ti zakoni, kao i Prijedlog budžeta stupili na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, koji će se o njima izjašnjavati na sjednici najavljenoj za sutra.