Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

redovno usklađivanje

Poznato za koliko će biti uvećane penzije u BiH i njihovi novi iznosi. Isplata počinje u maju

novac ekonomija blagajnica
FOTO: Fena

Penzioneri u FBiH su tražili aprilsko povećanje za pet posto, u suprotnom su najavili kako nisu isključeni masovni protesti

Penzije u FBiH 15. aprila trebalo bi da budu povećane za 1,55 posto. Ovaj postotak je izveden prema prvim podacima rasta bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena u prošloj godini, tačnije podacima iz četvrtog kvartala prošle godine.

Penzioneri u FBiH su tražili aprilsko povećanje za pet posto, u suprotnom su najavili kako nisu isključeni masovni protesti.

Sa povećanjem od 1,55 posto najniža penzija koja je sada 565,18 KM bit će u maju 573 KM. Zagarantovana penzija koja sada iznosi 674,52 KM bit će povećana za 10,47 KM, pa će iznositi 684 KM…

Razlika povećanih 1,55 posto bit će isplaćena od januara. To znači da ako neko ima najnižu penziju, dobit će u maju razliku 8,75 KM za januar, februar i mart, te povećanje aprilske za 1,55 posto, piše Faktor.

Dodikovo obećanje

U RS-u će biti uvećane za 9,2 posto, a predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će u ovom mjesecu isplatiti dvije penzije penzionerima.

Sa usvajanjem Budžeta Federacije BiH premijeru FBiH povećana je plaća za blizu 400 KM, ministrima za po 360 KM, federalnim zastupnicima i delegatima za oko 300 KM. Administracija u federalnim institucijama je krajem prošle godine dobila pomoć zbog inflacije od po 1.260 KM.