Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

susret u davosu

Krišto se sastala s Vučićem, objavljeno je o čemu su razgovarali

vucic kristo

Tokom susreta razgovaralo se i o pitanjima pridruživanja Evropskoj uniji te potrebnim koracima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je u Davosu, gdje boravi na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma, razgovarala je s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem o saradnji dvije zemlje te načinima kako je dalje unaprijediti.

U cilju daljnjeg jačanja i razvoja, posebno ekonomskih odnosa i veza između dvije države, kao i u regiji, predsjedavajuća Krišto je uputila poziv predsjedniku Vučiću da nastave uspješno realizirano partnerstvo koje je Srbija imala s mostarskim sajmom 2018. godine te i ove godine bude gost 24. Međunarodnog sajma ekonomije, koji će se početkom maja održati u Mostaru.

Tokom susreta razgovaralo se i o pitanjima pridruživanja Evropskoj uniji te potrebnim koracima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Krišto još je jednom istaknula važnost brze uspostave izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH, kao i potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH, kako bi se posvetili ključnim reformama za evropski put BiH.

Predsjednik Vučić je naglasio razumijevanje za jasno iznesene ciljeve za članstvo u Evropskoj uniji, koji podrazumijevaju jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH, kako bi se pridonijelo osiguranju političke stabilnosti u BiH.

Uz rekordan broj poslovnih i vladinih lidera, na ekonomskom forumu u Davosu razgovara se o globalnom ekonomskom stanju i mnogobrojnim izazovima, poput klimatskih promjena, energetske, socijalne i finansijske krize.