BiH

PSBiH

Krišto, Zvizdić, Nikšić i Radmanović predloženi za članove kolegija Doma

06/12/2018

Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u novom sazivu danas su, na konstituirajućoj sjednici, dali i potpisali svečanu izjavu.

Nakon toga prisupilo se izboru predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Privremena predsjedavajuća, najstarija poslanica u novom sazivu, Nada Mladina, informirala je poslanike da u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma predsjedavajući Doma treba da bude iz hrvatskog naroda, prvi zamjenik predsjedavajućeg iz bošnjačkog, a drugi zamjenik predsjedavajućeg iz srpskog naroda.

Naime, Poslovnikom je propisano da, nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Poslanik Nikola Lovrinović je, u ime kluba HDZ-a BiH, za predsjedavajuću Predstavničkog doma predložio Borjanu Krišto.

Poslanik Adil Osmanović je, u ime kluba SDA, za prvog zamjenika predsjedavajućeg predložio Denisa Zvizdića, dok je poslanik Saša Magazinović u ime kluba SDP-a, za tu poziciju predložio Nermina Nikšića.

Snježana Novaković-Bursać je, u ime SNSD-a, za drugog zamjenika predsjedavajućeg predložila Nebojšu Radmanovića.

Nakon što su izneseni ovi prijedlozi, poslanik Staša Košarac je i ume kluba SNSD-a zatražio polusatnu pauzu koja je u toku.

Nakon pauze poslanici bi se trebali izjasniti o iznesenim prijedlozima.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.