Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veličanje ratnog zločinca

Krivična prijava protiv načelnika Sokoca: “Za mene je Karadžić i danas predsjednik RS”

milovan bjelica
Foto: Opština Sokolac

“Za mene lično on je i sad Predsjednik, jer kada god čujem tu riječ, prvo pomislim na njega. Ostali obnašaju tu funkciju, funkciju koju je on stvorio”, napisao je Bjelica

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica objavio tekst posvećen osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću u kojem veliča njega, a spominje i Ratka Mladića. Poručio je kako je on za njega “i dalje predsjednik Republike Srpske”, navodi N1.

U tekstu objavljenom na stranici “Sokolac – srce Romanije”, koja se smatra zvaničnom stranicom Opštine Sokolac, Milovan Bjelica je, između ostalog, napisao:

“Radovan Karadžić je prvi predsjednik Republike Srpske. Ne treba tu dodavati ni umetati ono ‘bio’, on je to i sada i biće dok postoji Republika Srpska. Za mene lično on je i sad Predsjednik, jer kada god čujem tu riječ, prvo pomislim na njega. Ostali obnašaju tu funkciju, funkciju koju je on stvorio.”

Nakon što je tekst objavljen reagovao je Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH koji je protiv Bjelice podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.

“Prijava je podnesena u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine i zbog postojanja osnovane sumnje da je načelnik Opštine Skolac Milovan Bjelica svojim javno iznesenim stavovima počinio krivično djelo „Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“, a koje je kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, naveli su iz ministarstva kojim Isak rukovodi.

Podsjetio je Isak kako je u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine jasno navedeno da će se onaj ko na bilo koji način veliča lice osuđeno pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine te posebno ukazao kako je riječ o krivičnim djelima iz nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine.

„Postupci veličanja ratnih zločinaca, pored toga što predstavljaju krivično djelo kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, nanose štetu državi Bosni i Hercegovini, odnosima među narodima, a posebno nanose ogromnu bol porodicama žrtava genocida“, naveo je ministar Isak u krivičnoj prijavi.

Sada je na potezu Tužilaštvo BiH.

Podsjetimo, Karadžić je uhapšen je 2008. godine a onda je drugostepenom (konačnom) presudom proglašen krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, ali ne i za počinjenje genocida u sedam bh. općina.

Karadžić će u zatvoru provesti ostatak života, a kaznu služi u britanskom zatvoru na ostrvu Wright.