Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krivična prijava protiv premijera KS Elmedina Konakovića

elmedin konakovic

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu podnio je Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv Vlade Kantona Sarajevo i premijera Elmedina Konakovića.

Razlog podnošenja krivične prijave je Odlukom Vlade Kantona Sarajevo da iz budžeta  isplati 3.000.000 KM za potraživanja i obaveza Kantona Sarajevo prema zaposlenicima, između ostalog i članovima Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu.

Dokaz ovoj krivičnoj prijavi su akti koje je donijela Vlada Kantona Sarajevo. Iako u skladu sa Zakonom o izvršenom postupku, potraživanja dospijevaju po redu podnešenih zahtjeva i donesenih zaključaka o dozvoli izvršenja, te kako su banke evidentirale spisak nastalih potraživanja po redoslijedu pristizanja, tako se i naplata trebala vršiti po rasporedu dospjelih potraživanja kod nadležnih banaka odnosno sada kod Union banke kod koje se sada nalazi i račun Kantona Sarajevo.

Uprkos postojanju redosljeda po vremenu pristizanja i prijedloga za naplatu sa računa Kantona Sarajevo, prvoprijavljeni Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, te i ostali prijavljeni iz ove krivične prijave su donijeli zaključak Vlade Kantona Sarajevo broj : 02-5-27819-22.1 15 od 22.10.2015. godine i pozivom Vlade KS broj: 02-5-27819-22.2/15 od 22.10.2015 godine, kojim je odobren i objavljen poziv zaposlenim u institucijama Kantona Sarajevo, a tako i podnosiocima ove prijave na zaključenje Ugovora o vansudskoj nagodbi za izvršenje novčanih potraživanja koja su dosuđena pravomoćnom sudskom odlukom zaposlenicima u organima i institucijama KS nastala do 31.12.2010. godine.

Predstavnici sindikata skupa sa predsjednikom Zornić Elvisom su u par navrata tražili od Vlade i premijera da im objasne kome i koliko sredstava je isplaćeno po ovom pozivu od ukupne sume 3.000.000, 00 KM i koliko sredstava je otišlo radnicima, tj. državnim službenicima i namještenicima, a koliko je isplaćeno na advokatske troškove.

Uprkos ovim zahtjevima premijer Vlade Elmedin Konaković nije dao ove informacije, Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu ima saznanja da je veći dio ovih sredstava otišao na troškove advokata što je nezakonito i protivpravno.

Da bi se utvrdio redoslijed pristizanja potraživanja potrebno je da Union banka dostavi kompletan spisak svih pristiglih potraživanja po tužbama do 31.12.2015.godine. Utvrđeno je da i ovdje postoje elementi nezakonitih radnji, jer uprkos postojanju redosljeda i spiskova podnosioca prijava za isplate, prijavljeni su donijeli prije navedene zaključke kojima su samo grupi privilegovanih osoba i advokata isplatili neutvrđene iznose i nanijeli štetu drugim podnositeljima prijava da se na zakonit izvrše sudske odluke.

Ovim radnjama čelnici Vlade Kantona Sarajevo su onemogućili sudske odluke jer su nezakonito izmjenili redosljed naplate sudskih potraživanja po dospjelim obavezama i nenamjenski isplatili troškove advokata u cjelokupnom odnosu po njihovom troškovniku, a ne parcijalno po svakom troškovniku pojedinog člana podnosioca prijave.

Pored navedenih nezakonitih radnji postoji još nepravilnosti u djelovanju Vlade Kantona Sarajevo po ovom pitanju, pa je sasvim izvjesno da će njihov nerad dobiti sudski epilog na Općinskom sudu u Sarajevu, a oštećeni radnici će napokon doći do svojih potraživanja, ako se bude poštovao zakon kao i sudske odluke, kaže se u saopćenju Sindikata državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevu.