Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

općina novo sarajevo

Krivična prijava protiv Tanovića zbog tendera koji ni nakon pet mjeseci nije okončan

FOTO: A. Kajmović/Fena
Hasan Tanović

Kako se očekivalo da se tender napokon okonča, tako su iz Općine Novo Sarajevo postajali još otvoreniji kada je riječ o tome da se opravda tender težak 300.000 KM

Iako je prošlo skoro pet mjeseci od otvaranja ponuda kada je riječ o nabavci Općine Novo Sarajevo pod nazivom „Nabavka softvera digitalne arhive, digitalizacije arhivske građe i sistema upravljanja dokumentima“, tender još uvijek nije okončan. Tužilaštvo KS potvrdilo da je primilo krivičnu prijavu zbog ovog tendera i protiv načelnika Hasana Tanovića, te da se poduzimaju radnje s ciljem provjere navoda. Žurnal saznaje kako je, u kontekstu provjere navoda iz krivične prijave, već obavljeno nekoliko informativnih razgovora.

Otvaranje ponuda za tender pod nazivom „Nabavka softvera digitalne arhive, digitalizacije arhivske građe i sistema upravljanja dokumentima“ Općine Novo Sarajevo bilo je zakazano za 6. mart 2023. godine. Skoro pet mjeseci kasnije, odluka kojom bi ugovor bio dodijeljen nekom od ponuđača ili kojom bi tender bio poništen, još uvijek nije donesena.

„Postupak je trenutno u fazi evaluacije ponuda od strane Komisije za javne nabavke roba, radova i usluga“, kratko su nam odgovorili iz Općine Novo Sarajevo.

Skoro pet mjeseci navedena komisija evaluira ponude i ne donosi odluku kojom bi tender bio okončan. Iako iz Općine Novo Sarajevo nisu dali konkretnije obrazloženje u vezi s tim zašto procedura toliko traje, odgovor bi se mogao kriti u aktivnostima Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Zbog ovog tendera je podnesena krivična prijava protiv načelnika Hasana Tanovića i njegovog (nekadašnjeg) savjetnika Elisa Hrkalovića. To su nam potvrdili i iz Tužilaštva KS:

„Tužilaštvo KS zaprimilo je navedenu prijavu. U predmetu se poduzimaju radnje u cilju provjere navoda iz prijave. Inače, više je prijava protiv navedenih osoba koje su dodijeljene tužiocima u rad. Dakle, vrše se provjere kako bi se utvrdilo da li u radnjama prijavljenih ima elemenata krivičnog djela.“

Žurnal saznaje kako je, u kontekstu provjere navoda iz krivične prijave, već obavljeno nekoliko informativnih razgovora, ali tužilačka odluka još uvijek nije donesena.

ZAŠTO JE TENDER SPORAN

Podsjetimo zašto je sporan navedeni tender. Novi softver za koji Općina Novo Sarajevo izdvaja 300.000 KM, sličan je softveru koji je već kupljen 2019. godine, i to za oko 64.000 KM. Iako načelnik Tanović i njegovi saradnici sve vrijeme tvrde da već uvedeni sistem ima ograničene funkcionalnosti i da u značajnom broju slučajeva ne prati poslovne procese u praksi, oprečne informacije dolazile su iz firme Gama System. Oni ističu kako je urađena potpuna digitalizacija poslovanja, te da se već integrisani sistem ne razlikuje značajno od softvera koji se traži tenderom.

Osim toga, tender je u dobrom dijelu praktično nacrtan, pa se između ostalog od ponuđača tražilo da imaju uspješno iskustvo u realizaciji najmanje tri ugovora, od kojih barem jedan treba biti minimalne vrijednosti 90.000 KM bez PDV-a, a koji se odnose na implementaciju integrisanog sistema upravljanja dokumentima; da imaju najmanje jedno angažovano lice s barem 10 godina radnog iskustva, te najmanje pet godina iskustva u vođenju na projektima implementacije integrisanog sistema upravljanja dokumentima; da imaju radnika s najmanje 10 godina radnog iskustva, od čega je barem pet u vođenju projekata optimizacije poslovnih procesa, certificiranog za lean metodologiju i najmanje jednom referencom na implementaciji integrisanog sistema upravljanja dokumentima…

Kako se očekivalo da se tender napokon okonča, tako su iz Općine Novo Sarajevo postajali još otvoreniji kada je riječ o tome da se opravda tender težak 300.000 KM.

Tako je načelnik Tanović, gostujući na jednoj televiziji, za sebe rekao da nije IT stručnjak, ali da može reći kako se postojeći softver ne može ni porediti s novim koji se kupuje. To je posebno zanimljivo s obzirom na to da, podsjetimo, tender još uvijek nije okončan, te Tanović nije mogao, primjerice, testirati novi softver.

Tanović je i redovno isticao ulogu UNDP-a u cijelom postupku, no iz ove organizacije su se ogradili ističući da nigdje eksplicitno nisu naveli da je neophodna nabavka isključivo novog sistema za upravljanje dokumentima.

U svakom slučaju sporan je odnos prema javnom novcu, odnosno novcu građana. Ponovimo, ako zaista sistem kupljen 2019. godine ima nedostatke, zašto se tada kupovao takav sistem i bespotrebno trošio javni novac? S druge strane, ako je tačno da sistem kupljen 2019. godine može ispuniti sve tražene zahtjeve iz novog tendera, zašto se onda kupuje novi za 300.000 KM?

O ovom tenderu nedavno su raspravljali i općinski vijećnici. Pomoćnik načelnika iznio je informaciju identičnu odgovoru koji je dobio Žurnal, a vijećnici su najviše problematizirali osnov za raspisivanje javne nabavke, navodeći da Općina Novo Sarajevo već ima sistem koji je aspolutno funkcionalan, te da nema potrebe provoditi tender za rentanje novog softvera i na taj način trošiti javni novac. Recimo i to kako pomoćnik načelnika nije dao konkretan odgovor na pitanje zašto tender još uvijek nije okončan.