Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredna pres-konferencija

Krivične prijave zbog dezinformacije o neispravnoj vodi u Tuzli

berbic cickusic
Foto: Fena

Senad Čičkušić, šef laboratorije, ističe kako su jutros na sedam lokacija rađene analize vode i da su sve bile uredne

Tokom dana u Tuzli je pronijeta vijest kako voda iz gradskog vodovoda nije za piće. Informacija je vrlo brzo raširena, a telefon u JKP “Vodovod i kanalizacija” je bez prestanka zvonio jer su zabrinuti građani tražili konkretne podatke o ispravnosti vode za piće.

Rukovodstvo JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla u 14 sati je održalo vanrednu pres-konferenciju na kojoj je konstatovano kako je riječ o dezinformaciji s ciljem udara na vodovod i građane Tuzle.

-Mi smo podnijeli krivičnu prijavu, pa neka nadležne institucije utvrde zašto je plasirana ovakva dezinformacija. Dezinformacija je proširena u školama, a navedeno je da je Dom zdravlja prepun pacijenata što, naravno, nije tačno. Unesen je nemir među građane i zbog toga smo sazvali pres-konferenciju kako bismo kazali da je riječ o dezinformaciji – kazao je Aid Berbić, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla.

Senad Čičkušić, šef laboratorije, ističe kako su jutros na sedam lokacija rađene analize vode i da su sve bile uredne.

-Mjesečno radimo oko 300 analiza, a prošle godine smo uradili 3.246. Nijedna analiza nije pokazala neispravnost vode iz našeg vodovoda. U posljednjih 8-9 godina nemamo ni jednog nalaza o neispravnoj vodi za piće – kazao je Čičkušić.

Građani Tuzle nakon proširene vijesti bili su zabrinuti, a mnogi od njih su krenuli u kupovinu vode u trgovinama. No, nakon pres-konferencije JKP “Vodovod i kanalizacija” više nema mjesta za zabinutost jer je potvrđeno da je voda ispravna za piće.