Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

demant

Direktor JP “Olimpijski bazen Otoka” tvrdi da je Deljković bio na godišnjem odmoru

vedad deljkovic
Foto: Fuad Fočo/Vedad Deljković / Instagram profil

JP “Olimpijski bazen Otoka” d.o.o. na čelu sa Upravom i dalje stoji na raspolaganju za informisanje javnosti u svakom slučaju, poput pozitivnih priča sa Olimpijskog bazena Otoka: uspjesima plivačkih klubova, naših društveno korisnih projekata koje organiziramo za sve građane, školi plivanja…”, stoji u demantu koji potpisuje direktor Avdija Hasanović

Nakon prenesenog teksta portala Valter “Kako uposlenik “Bazena Otoka” Vedad Deljković zloupotrebljava novac građana Sarajeva“, demant nam je poslao direktor JP “Olimpijski bazen Otoka” d.o.o. Avdija Hasanović.

Demant prenosimo u cijelosti:

“Dana 19. 05. 2024. godine, na portalu www.fokus.ba, prenijeli ste sa www.portalvalter.batekstpod naslovom “VIJEĆNIK NA SLUŽBENOM PUTU: Kako uposlenik “Bazena Otoka”Vedad Deljković zloupotrebljava novac građana Sarajeva”, a koji u javnosti stvara negativnu sliku o Javnom preduzeću “Olimpijski bazen Otoka”.

Budući da je u tekstu naveden niz neistina i polu-informacija, kao i pristrasne konotacije, pozivam pozivamo vas da korigujete krive navode. Naime, na početku teksta, navedeno je da je u martu ove godine JP “Olimpijski bazeni Otoka”” d.o.o. “posjetio inspektor rada Kantona Sarajevo kako bi se uvjerio da li je uposlenik Vedad Deljković, prisutan na poslu”, ali nije pomenuto Rješenje tog istog inspektora rada u kojem nisu uočene bilo kakve nepravilnosti. Također, Deljković je na “sporni” datum u martu (tačnije 06.03.) bio na godišnjem odmoru.

U tekstu se dalje navodi: “Osim što putuje kao predstavnik Grada Sarajeva, uspije stići i da predstavlja Općinu Stari Grad. Tako je u decembru 2023. boravio u Beču, a nešto prije toga zajedno sa načelnikom Čengićem u Beogradu se malo relaksirao, prisustvujući utakmici KK Partizan.” potom: “Tih dana uredno je evidentiran kao prisutan na poslu te su mu isplaćeni topli obrok i puna plata. Iako za svoj politički angažman dobija naknadu. I tako dvije godine.” U deembru je također uposlenik Deljković koristio dane godišnjeg odmora, a njegovi rukovodioci nemaju običaj pratiti gdje su i šta rade uposlenici dok su na godišnjem.

Nadalje: “U prijavi je navedeno da Deljković “u posljednjih hiljadu dana skoro nikako nije bio na poslu, da je redovno isplaćivan za osmosatni radni dan sa svim naknadama”, te da su mu “to potpisivali i ovjeravali Muhidin Zametica i direktor Avdija Hasanović.” U skladu sa zakonskim odrednicama, Deljković nije mogao dobiti topli obrok za dane odsustva po osnovu godišnjeg odmora. U posljednjih 1000 dana uposlenik Deljković je (Osim odsustva tokom godišnjeg odmora, praznika i bolovanja) redovno boravio na poslu/radnom mjestu.

“Valter je u posjedu mnogobrojnih dokaza o mnogim putovanjima izvan BiH, ali i svakodnevnim druženjima sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, koju Deljković neformalno politički savjetuje, načelnikom Starog Grada Irfanom Čengićem, mladim i perspektivnim kadrom SDP-a koji je učestvovao u kampanji Benjamine Karić za gradonačelnicu (ova grupa političara, uključujući vodećeg u grupi, člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, međusobno je povezana i ideološki bliska SDA.)” Obzirom na insinuacije da je istovremeno koristio službena putovanja po više osnova, još jednom tvrdimo da Deljković nikada nije u ime Preduzeća išao na službena putovanja – te samim tim nikada dobio naknadu po tom osnovu.

Pojmove “sukob interesa”, “koruptivne radnje” i “zloupotreba radnog mjesta” ne definišu ni direktori, ni javna preduzeća, niti novinski portali, nego zakon, tužilaštva i drugi za to zaduženi organi/institucije. Druženja i privatni odnosi uposlenika Vedada Deljkovića sa navedenim imenima nisu predmet interesovanja Preduzeća, kao ni njihova potencijalna ideološka povezanost i bliskost.

Nadalje, navedeno je: “u konkretnom slučaju, kako navode izvori Valtera, Deljković se izazi u susret jer on glasa o budžetu i izvještajima svojih nadređenih te na taj način zauzvrat ima ovjerene šihtarice, puno radno vrijeme i plate bez odbijanja.” Trebali biste još jednom provjeriti pouzdanost Vaših izvora, budući da (lako dokazivo) Deljković, kada su u ptanju tačke dnevnog reda koje se odnose na preduzeće u kojem radi, redovno traži izuzeće od glasanja, iako to ne mora.

Imajući u visu gore napisano, tražimo od vas demanti i korekciju svih krivih navoda koje ste koristili u tekstu. U suprotnom ćemo, kao Preduzeće, poduzeti odgovarajuće radnje kod pravosudnih organa, kako protiv novinara-autora teksta, tako i protiv Vašeg Portala.

JP “Olimpijski bazen Otoka” d.o.o. na čelu sa Upravom i dalje stoji na raspolaganju za informisanje javnosti u svakom slučaju, poput pozitivnih priča sa Olimpijskog bazena Otoka: uspjesima plivačkih klubova, naših društveno korisnih projekata koje organiziramo za sve građane, školi plivanja…”, stoji u demantu koji potpisuje direktor Avdija Hasanović.